rad i zapošljavanje

Poljoprivreda i tradicionalni zanati kao uspješne poslovne ideje žena u kakanjskoj opštini.

Zbog nedovoljnih mogućnosti za zaposlenjem, preduzetnice iz Han Pijeska svojim primjerima žele biti inspiracija ženama na putu ka ekonomskoj nezavisnosti.

Tuzlansko udruženje Vive Žene pomaže ženama koje su preživjele ratnu torturu i porodično nasilje da zakorače na tržište rada.

U Banovićima ove godine podržano šest biznisa koje vode žene.

Život žena na selu i njihov rad tradicionalno se uglavnom odnosio na kućanske poslove, poljoprivredu i stočarstvo. To je jedan od oblika rodne neravnopravnosti, i nedostatka prilika za žene.

Sedam žena iz Ljubuškog dobilo mentorsku i finansijsku podršku od Vlade SAD-a i Grada Ljubuški za pokretanje vlastitog biznisa.

U Modriči je početkom ove godine, uz podršku Vlade SAD-a i Opštine Modriča, pokrenuto pet novih biznisa, koje uspješno vode žene iz te lokalne zajednice.

Prema Izvještaju o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada u BiH, žene koje prolaze procese vantjelesne oplodnje označene su kao posebna rizična skupina.

Trgovina ljudima je globalni fenomen, a prema procjenama Međunarodne organizacije rada, u svijetu je trenutno preko 21 milion muškaraca, žena i djece koji su žrtve trgovine ljudima.

Istraživanje veganske kuhinje i eksperimentisanje s receptima za voćne kolače i povrtne supe, danas 24-godišnju Naidu Bojičić dovelo je do otvaranja malog restorana „Zelena sredina“.

Pages