prava djece

Al Jazeera Balkans objavila je snimak koji prikazuje kako žena udara mladića sa poteškoćama u razvoju.

Žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz tog čina pravno su prepoznati kao posebna kategorija žrtava rata u Federaciji BiH.

Tri bivša direktora Zavoda Pazarić su prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđeni na zatvorske kazne zbog nesavjesnog postupanja u vršenju dužnosti čime su teže povrijeđena prava štićenika Zavoda.

Nacrtom zakona, koji je poslat u parlamentarnu proceduru, uređena su prava za žene žrtve ratnog silovanja, a djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja prepoznata su kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

Šezdesetčetvoro djece živjelo je do sada u Prijateljskoj kući u Doboju. Većina njih su sada odrasli, samostalni mladići i djevojke. Iako je period života u zajednici iza njih, zauvijek će biti dio ove velike porodice.

Zakonsko priznavanje djece rođene kao posljedica rata i početak rada internacionalne zagovaračke mreže za njihovu pravnu i društvenu vidljivost, glavni su ciljevi Udruženja “Zaboravljena djeca rata” za 2022. godinu.

U BiH je i dalje prisutan fenomen maloljetničkih brakova do kojih često dolazi i među romskom populacijom.

Iz Fondacije "Stariji brat, starija sestra" pozivaju sve zainteresovane da doniraju novac za zdravije i sretnije djetinjstvo.

Medijski apeli za pomoć redovno otkrivaju identitet maloljetnika.

Pages