Bivši direktori Zavoda Pazarić prvostepeno osuđeni na 13 i po godina zatvora

Tri bivša direktora Zavoda Pazarić su prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđeni na zatvorske kazne zbog nesavjesnog postupanja u vršenju dužnosti čime su teže povrijeđena prava štićenika Zavoda.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot Al Jazeera
Podijeli ovaj članak: 

Tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić su prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđeni na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je saopšteno da su bivši direktori Zavoda Pazarić Jasmin Ćerimagić, Senad Muharemović i Redžep Salić od 2009. do 2019. godine, obnašajući direktorske pozicije, “propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda prava štićenika Zavoda, među kojima djece i maloljetnika”.

O neadekvatnom tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavaje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u javnosti se govorilo 2019. kada su predstavljene fotografije djece vezane za radijatore i namještaj u Zavodu. Tadašnji direktor Redžep Salić je za Al Jazeeru tada izjavio da osuđuje svaki vid vezivanja djeteta i dodao da će uskoro javnosti poslati kompletnu informaciju o stanju u Zavodu.

Početkom maja ove godine, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) organizovala je mirni protest ispred zgrade Vlade FBiH tokom kojeg je uputila zahtjeve koji se tiču unaprjeđenja prava za djecu i osobe sa invaliditetom u ovom entitetu. U jednom od zahtjeva zatražena je i smjena rukovodstva, provođenje inspekcije i stalnog nadzora Zavoda za zbrinjavaje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Član pregovaračkog tima Unije, Edo Čelebić je za Diskriminacija.ba tada rekao da smjenu rukovodstva nije potrebno mnogo vremena, ističući da je neophodno čitav koncept rada u Zavodu Pazarić, i drugim sličnim ustanovama, učiniti transparentnim, efikasnijim i svrsishodnijim potrebama korisnika.

Ostavite komentar