LGBTI

Više desetina huligana u subotu navečer su napali aktiviste i aktivistice koje čine organizacioni odbor Bh. povorke a koji su se okupili ispred prostorija organizacije Transparency International BiH.

Seksualno obrazovanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji ne samo da nije uvedeno u zvanične obrazovne programe, već su od ove borbe, smatra Dekić, odustale organizacije civilnog društva kojima su ljudska prava prioritet.

Napadač se tereti da je 2019. godine u dva navrata prijetio i napadao LGBTI osobe i time počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Ranjive grupe stanovništva u BiH često su izložene diskriminaciji, iako je ona pravno zabranjena u toj zemlji.

Izložba će u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu za javnost biti otvorena do 22. oktobra ove godine.

Pod sloganom “Otpor sa margine” će se 14. avgusta u Sarajevu održati ovogodišnja bh. povorka ponosa.

Ovogodišnji IDAHOBIT, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/ inter/transfobije, lokalne organizacije obilježavaju ukazivanjem na diskriminaciju i socijalnu isključenost LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

Dokumentarcem pod nazivom „Besjeda o migraciji“, snimljenim u produkciji Mediacentra Sarajevo, otvaraju se različiti aspekti migriranja u Bosni i Hercegovini.

Potraga za boljim i sigurnijim životom odvela je mnoge građane/ke Bosne i Hercegovine pod okrilje neba neke druge, razvijenije, zapadne države.

"Besjeda o migraciji" je dokumentarni film napravljen u produkciji Mediacentra Sarajevo koji se bavi migracijom mladih iz nešto drugačijeg ugla – ugla onih koji nisu otišli iz BiH.

Pages