Premijera filma “Četiri zida” u Sarajevu

Film prikazuje nezadovoljavajući položaj LBTIQ zajednice u BiH i Srbiji praćen govorom mržnje, prijetnjama i napadima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook/Bh. povorka ponosa
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa i Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) će na Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/trans/interfobije, 17. maja u 19 sati u Sarajevu organizovati premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Četiri zida”.

Dokumentarni film “Četiri zida” BIRN-a BiH donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, koji je nezadovoljavajući, a nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada usmjerenih od različitih desničarskih skupina, huligana, političara te društva prema ovoj zajednici, piše u opisu trailera filma.

Nakon nekoliko “mirnih” godina u kojima je održavan Pride u Beogradu, u opisu traielra filma se navodi da je vlast u Srbiji u ljeto 2022. odlučila zabraniti EuroPride, kao i da je politička atmosfera doprinijela ograničenom održavanju događaja, na kome je nekoliko pripadnika zajednice napadnuto, a počinioci nisu procesuirani. Dok aktivisti upozoravaju na širenje propagande protiv ove manjinske zajednice u regionu, poručuju da su u Bosni i Hercegovini nedavno svjedočili i napadima u Republici Srpskoj i diskriminatornim izjavama političara.

Trailer filma “Četiri zida” dostupan je ovdje.

Nakon premijere filma biće organizovana i diskusija, a ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresovani za besplatne karte, trebaju poslati svoje kontakt podatke putem e:maila urednik@birnnetwork.org .

Ostavite komentar