Najavljeno otvaranje prve sigurne kuće za LGBTIQ osobe u BiH

Sigurna kuća namijenjena je svim LGBTIQ osobama iz BiH koje trpe nasilje i kojima je potrebno brzo preseljenje van svog domaćinstva.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Vijeće Evrope/ilustracija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Evropska unija i Vijeće Evrope su dodijelili grant Fondaciji „Krila nade“ iz Sarajeva, za otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini (BiH), piše u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

Ova sigurna kuća je, kako se navodi, namijenjena svim LGBTIQ osobama iz BiH koje trpe nasilje i kojima je potrebno brzo preseljenje van svog domaćinstva, i onima kojima je potrebna profesionalna i senzibilizirana psiho-socijalna podrška u sigurnom okruženju.

Vijest o otvaranju sigurne kuće/skloništa, prokomentarisao je i jedan od korisnika usluga „Krila nade“ i ranija žrtva nasilja u porodici.

„Kada me je otac izbacio iz stana i rekao da se sam snalazim nakon štoje saznao da sam gej, osjećao sam se užasno. Bez ikakve podrške. Zahvaljujući podršci nekoliko  prijateljica sam prebrodio taj period i živio kod njih. Da je tada postojala sigurna kuća za LGBTIQ osobe, osjećao bih se puno zaštićenije. Znao bih da ima neko kome je stalo do mene i ko mi može pomoći da ponovo stanem na svoje noge. Nekako mi se postojanje jedne takve kuće čini kao krucijalno za ovu državu gdje roditelji još uvijek odbijaju da prihvate svoju djecu kao LGBTIQ osobe“, poručio je dvadesetjednogodišnji E.A.

Podsjećajući da je Fondacija „Krila nade“ započela svoj specijalizovani psihosocijalni rad sa LGBTI zajednicom prije skoro deset godina, izvršni direktor Fondacije, Siniša Sajević, istakao je da uočljiv konstanan porast broja LGBTIQ osoba koje se suočavaju sa nasiljem u porodici i koji nemaju gdje otići.

“Postojanje kuće nudi psihološku podršku, edukaciju, prevenciju suicida i osnaživanje, što je ključno za dobrobit i sigurnost LGBTIQ zajednice u BiH, koja trenutno nema sličan prostor. Otvaranjem sigurne kuće osiguravamo novi element sigurnosti u našem društvu za sve LGBTIQ osobe kojima je to potrebno“, rekao je Sajević.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu je poručila da LGBTIQ osobe u BiH više neće morati birati između toga da budu beskućnici ili da “ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e”.

„Vjerujemo da će relevantne institucije podržati ovu važnu inicijativu“, poručila je Urumova.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju (Delegacija EU) je izjavio da su poštivanje ljudskih prava, dostojanstva, načela nediskriminacije i privatnosti temeljne vrijednosti Evropske unije.

„Iako je uspostavljanje sigurne kuće veliki napredak za zaštitu LGBTIQ populacije, mi moramo zajedno više raditi kako bi osigurali jednaka prava LGBTIQ osobama u svim oblastima javnog i privatnog života i moramo da se borimo protiv predrasuda i stereotipa“, dodao je Vannini.

Otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBTIQ osobe u BiH je omogućeno uz podršku projekta „Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini“ koji se provodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

Ostavite komentar