imigracija

Intervju s Aminom Imamović, mladom aktivisticom iz Travnika.

Dokumentarni film o huškanju, panici i neprovjerenim informacijama koje su mnogi mediji u BiH objavljivali s dolaskom migranata i izbjeglica.

Velika Kladuša, kao tačka na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine proteklih mjeseci je i zadnja stanica na balkanskoj ruti u Bosni i Hercegovini. Krajem maja, naša fotografkinja boravila je tamo i napravila kratku fotoreportažu.

Po zvaničnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini ušlo oko 7000 migranata i migrantkinja, među kojima je i veliki broj djece.

Ovo je najpozitivnija priča u Bosni i Hercegovini. Ovo je priča o ljudskosti. Ovo je priča o solidarnosti. Ovo je priča o čovječnosti. Ovo je priča o prijateljstvu.

Žalbena komisija Vijeća za štampu prihvatila je žalbu na neetično izvještavanje Dnevnog avaza o migrantima u Sarajevu.

Koalicija za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje apeluje na medije i javne zvaničnike da se suzdrže od nekorektnih, diskriminatornih, profilirajućih i stereotipizirajućih izjava o izbjeglicama u BiH.

Mladi iz zemalja zapadnog Balkana pokazuju negativan stav prema imigrantima iako većina njih nikada nije bila u kontaktu sa nekim imigrantom.

Iako bi djeca i mladi školskog uzrasta trebali u školi boraviti 200 dana godišnje, djeca u izbjeglištvu u učionicama često ne provedu nijedan dan.

Migranti u Evropi nalaze se na udaru rasističkog govora mržnje i nasilja, te trpe diskriminatorne politike koje im uskraćuju jednak pristup tržištu rada.

Pages