Rasizam glavni uzrok diskriminacije migranata širom Evrope

Migranti u Evropi nalaze se na udaru rasističkog govora mržnje i nasilja, te trpe diskriminatorne politike koje im uskraćuju jednak pristup tržištu rada.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Migranti koji dolaze u Evropu izloženi su rasizmu i antimigracijskim politikama kojima im se oduzimaju njihova osnovna ljudska prava, navodi se u novom izvještaju Evropske mreže protiv rasizma objavljenom početkom maja.
 
"Ljudi koji bježe od konflikta ili očaja dolaze da pronađu sklonište u Evropi samo da bi se suočili sa rasističkim napadima, radnom eksploatacijom i diskriminacijom na njihovim poslovima ukoliko im strukturalne barijere uopće omoguće da pristupe zaposlenju", navodi se u istraživanju provedenom tokom 2015. i 2016. godine u 26 zemalja Evropske unije.
 
Odgovori vlada na povećan broj migranata i izbjeglica koje dolaze u Evropu postali su glavne teme debata o isključivanju i sigurnosti. Nekoliko zemalja članica Evropske unije jasno je stavilo do znanja da muslimanski migranti nisu dobrodošli, a osobe iz Afrike se označavaju kao "ekonomski" i "ilegalni" migranti. Porast ultra desničarskih partija i pokreta širom Evrope svjedoči o uspjehu takvih grupacija u oblikovanju tona debate o migracijama, posebno o migrantima koji dolaze iz većinski muslimanskih zemalja.
 
Rasistički napadi protiv migranata i izbjeglica predstavljaju dodatni problem. U Njemačkoj, naprimjer, tokom 2016. godine prijavljeno je 3.729 napada protiv izbjeglica i tražilaca azila što je više od deset napada svakog dana, navodi se u izvještaju. U Grčkoj je tokom 2015. godine zabilježeno 75 rasističkih incidenata, što je veliko povećanje u odnosu na prethodnu, 2014. godinu.
 
Veliki broj barijera stoji pred migrantima koji se nastoje uključiti u tržište rada jer su izloženi diskriminaciji, raznim ograničenjima zbog migrantskog statusa, nepriznavanju njihovih kvalifikacija, a problem predstavlja i nepoznavanje jezika. U Belgiji, naprimjer, od 176 agencija koje se bave čišćenjem i održavanjem kuća i stanova u kojima je zaposlen veliki broj migranata, više od 60 posto ispitanika izjavilo je da je bilo izloženo diskriminaciji kod svojih poslodavaca.
 
Kompletan izvještaj "Rasizam i diskriminacija u kontekstu migracija u Evropi" možete pročitati ovdje.
Ostavite komentar