Samo 61 posto djece u izbjeglištvu pohađa osnovne škole

Iako bi djeca i mladi školskog uzrasta trebali u školi boraviti 200 dana godišnje, djeca u izbjeglištvu u učionicama često ne provedu nijedan dan.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

Vezano: 

Djeca

Širom svijeta 3.5 miliona djece u izbjeglištvu, tokom 2016. godine, u školi nije provelo nijedan dan, podaci su UNHCR-a.
 
"Za milione mladih osoba, to su godine koje bi trebali provesti u školi, učeći ne samo kako da čitaju, pišu i računaju, nego i kako da istražuju, prosuđuju, debatuju i procjenjuju, kako da vode računa o sebi i drugima, kako da stanu na svoje noge. Ipak, ovim milionima je oteto dragocjeno vrijeme", navode iz UNHCR-a.
 
Širom svijeta, 91 posto djece pohađa osnovno obrazovanje - za izbjeglice taj prosjek je daleko manji - samo 61 posto djece u izbjeglištvu ima pristup obrazovanju, dok u siromašnijim zemljama taj procenat pada i do 50 posto. U odnosu na 2015. godinu, ipak je zabilježen mali pomak, navode iz UNHCR-a, prije svega zahvaljujući susjednim sirijskim zemljama koje poduzimaju mjere kako bi uključili više djece u izbjeglištvu u škole i druge programe obrazovanja, ali i zbog širenja kapaciteta u evropskim zemljama.
 
S odrastanjem, međutim, problem postaje veći jer samo 23 posto adolescenata izbjeglica biva uključeno u srednje škole u poređenju sa 84 posto adolescenata u srednjim školama na globalnom novou. U zemljama sa nerazvijenom ekonomijom, koje su dom za 28 posto svjetske populacije izbjeglica, broj adolescenata izbjeglica uključenih u srednje škole je još manji i iznosi samo 9 posto. Situacija nije ništa bolja ni kada je riječ o fakultetskom obrazovanju – globalni prosjek iznosi 36 posto svjetske omladine koja se školuje na fakultetima, dok je samo jedan posto mladih izbjeglica koji su uključeni u program visokog obrazovanja.
 
Kompletan izvještaj na engleskom jeziku možete pronaći na ovom linku.
Ostavite komentar