Mladi na Balkanu - islamofobični i stigmatizuju migrante

Mladi iz zemalja zapadnog Balkana pokazuju negativan stav prema imigrantima iako većina njih nikada nije bila u kontaktu sa nekim imigrantom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Glavni razlog negativnih stavova koje mladi imaju prema imigrantima je negativna percepcija islamske religije, pokazalo je istraživanje crnogorskog Centra za demokratsku tranziciju. Istraživanje o percepciji i stavovima mladih o islamofobiji i radikalizaciji sprovedeno je online na uzorku od 1152 mlade osobe iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije i četiri države Evropske unije (Belgija, Italija, Mađarska i Njemačka).
 
Negativan odnos prema imigrantima za 45 posto je veći kod osobe koja ima ektremno islamofobične stavove u poređenju s osobama koje nemaju takve stavove. Islamofobija kod mladih, na ukupnom uzorku, na skali od 1 do 5 je 2.75. Mladi na prostoru zapadnog Balkana su nešto manje islamofobični od svojih vršanjaka iz Evrope. Nivo islamofobije kod mladih iz zapadnog Balkana iznosi 2.5 a kod mladih iz zemalja Evrope 2.9.
 
Iako se islamofobija prvenstveno dovodu u vezu sa pitanjem religije, istraživanje je pokazalo da snaga nacionalnog identiteta, a ne stepen religioznosti ima veću ulogu u razvoju islamofobije.
 
Treba napomenti da je istraživanje pokazalo da je prosječno poznavanje islamske religije relativno nisko (na skali do 6 iznosi 2.2) što može ukazati na to da su negativni stavovi prema islamu zasnovani na nedostatku znanja. Primjera radi poznavanje pet osnovnih činjenica o islamu, smanjuje stepen islamofobije za otprilike 6 posto.
 
Stavovi prema imigrantima se ne razlikuju značajno kod mladih iz Evrope i zapadnog Balkana. Na skali od 1 do 5, stepen stigme prema imigrantima kod mladih iz EU iznosi 2.76 pri čemu njih 35 posto nije nikada bilo u kontaktu s imigrantima. Taj nivo kod mladih iz zapadnog Balkana iznosi 2.65, iako je čak 67 posto njih izjavilo da nije bilo izloženo bilo kakvoj vrsti kontakta s imigrantima.
 
Više informacija o istraživanju možete pronaći na ovom linku.
Ostavite komentar