diskriminacija na osnovu etničke pripadnosti

Filmovi podsjećaju na progone i zločine počinjene nad Jevrejima u Evropi.

O instrukciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS o ukidanju B/H/S jezika razgovarali smo sa predstavnicima vlasti, roditeljima i nastavnicima osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Najavljeni protest nastavak je borbe za bh. škole bez podjela.

U Federaciji BiH postoji više od 30 škola koje rade po principu "dvije škole pod jednim krovom". U tim obrazovnim ustanovama djeca se razdvajaju prema nacionalnosti i uče prema različitim nastavnim planovima i programima.

Do 2001. godine učenici u Brčkom išli su u odvojene učionice, razdvojeni prema nacionalnosti. Danas djeca svih nacionalnosti pohađaju zajedničku nastavu prema jedinstvenom nastavnom planu i programu, a odvojeno slušaju maternji jezik.

Pet godina od pokretanja kampanje "Dan bijelih traka" važno je da se podsjetimo šta taj Dan ustvari predstavlja, nasuprot onome kako ga različite grupe vide.

Komedijantska predstava Saše Pantića "Kad voljim, voljim" koja je premijeru imala u Istočnom Sarajevu i Sarajevu već svojim naslovom i vizuelnim prikazom na plakatu upućuje da je posrijedi kulturna tvorevina bazirana na veoma sumnjivim osnovama.

Kako u društvu, zatrovanom mržnjom, odrastaju djeca iz "mješovitih" brakova? Stand-up komičar Jasmin Džemiđić prisjeća se u svom novom vlogu odrastanja u jednom takvom porodičnom okruženju.

Pridružite nam se na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Sarajevu od 22.-24.04. i upoznajte se sa sedam knjiga - sedam različitih identiteta.

Petar Lovren, povratnik u Bosansko Grahovo, je 2012. konkurisao za radno mjesto u policijskoj stanici i nije dobio posao. Tužio je MUP Kantona 10 i dobio konačnu presudu da je bio diskriminisan po osnovu nacionalne pripadnosti.

Pages