Međunarodni dan sjećanja na holokaust: U Sarajevu projekcije filmova

Filmovi podsjećaju na progone i zločine počinjene nad Jevrejima u Evropi.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust koji se obilježava 27. januara u Sarajevu će biti prikazani filmovi “The City and the City” i „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“.

Film “The City and the City” biće prikazan besplatno u petak, 27. januara ove godine u kinu Meeting Point i online putem platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba, saopšteno je iz kina Meeting Point.

Ovaj film, autora Christosa Passalisa i Syllasa Tzoumerkasa, predstavlja neispričanu priču u šest poglavlja o životu sefardske jevrejske zajednice u Solunu gdje se prošlost i sadašnjost grada susreću i isprepliću u svojim pukotinama. U filmu “The City and the City” vizuelno i narativno suprotstavljaju se užasi kroz koje je jevrejska zajednica u Solunu prošla tokom 20. stoljeća, a govori i o savremenom iskustvu grada koji je gotovo preko noći nasilno i neopozivo izgubio svoj multikulturalni karakter i kvalitet. Kroz film se provlače dvije linije. Prva je solunski svakodnevni život kakav je danas - kršćanski, grčki, urbani, donekle provincijalan. Druga, historijski tačna i gorko činjenična, pokreće fragmente 20. stoljeća koji su na gradskom tijelu ostavili tragove njegove najveće traume zajedno sa tragovima izgubljenog raja.

Besplatne ulaznice za projekciju filma “The City and the City” biće moguće preuzeti u kinu Meeting Point od 18 sati, sat prije početka projekcije. Besplatna online verzija filma, biće dostupna u petak od 12 sati pa sve do ponoći.

“Pozivamo vas da se sudjelovanjem u ovom programu uključite u obilježavanje ovog značajnog datuma, čijim se komemoriranjem pokušava osnažiti osuda zločina holokausta, s ciljem sprječavanja da se ovi strašni zločini više ikada ponove”, piše u najavi kina Meeting Point.

U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer u ponedjeljak, 30. januara ove godine, biće prikazan i film „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“. Projekcija ovog filma je također besplatna, a nakon prikazivanja filma planirani su diskusija i zakuska.

Zbog ograničenog broja mjesta, dolazak je potrebno potvrditi do 27. januara do 12 sati putem e:maila: senada.bratic@kas.de . Događaj će trajati od 18:30 do 21 sat, u sali 10 kina CineStar 4DX Sarajevo na adresi Džemala Bijedića 160n.

Film je na njemačkom, sa titlovima na engleskom jeziku, a riječ je nagrađivanom historijskom filmu koji se temelji na zapisu koji je sačinjen 20. januara 1942. godine, kada se petnaest visokih dužnosnika nacističke birokratije sastalo u vili na jezeru Wannsee. Na dnevnom redu je, kako navode organizatori projekcije, bila samo jedna tačka: “Organizacijski, logistički i materijalni koraci za konačno rješenje židovskog pitanja u Evropi”. Planiranje holokausta trajalo je 90 minuta. Zapisnik sastavljen tog dana i ispisan na 15 stranica ne govori izričito o ubistvu. Koriste se izrazi poput "evakuacija", "smanjenje" i "liječenje". Film je dobio brojne nagrade u Njemačkoj. Dobitnik je i nagrade Prix Europa za najbolji evropski igrani film.

Ostavite komentar