Učenici iz Jajca ne odustaju od protesta

Najavljeni protest nastavak je borbe za bh. škole bez podjela.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook/Naša škola
Podijeli ovaj članak: 
Iako su vlasti Srednjobosanskog kantona odustale od osnivanja nove srednje škole u Jajcu koja bi radila prema bosanskom planu i programu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole ne odustaje od protesta zakazanih za utorak pred zgradom Vlade SBK u Travniku.
 
"Svjesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo našu školu, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i posljednja škola koja u svome dvorištu dijeli naše najmlađe, postojat će i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrijednosti", poručili su srednjoškolci.
 
Podsjećamo, zbog pritiska međunarodne zajednice i javnosti, vlasti Srednjobosanskog kantona povukle su odluku o osnivanju nove škole u Jajcu. Umjesto toga, u postojećim školama uvode se dva nova predmeta za djecu bošnjačke nacionalnosti, a na njihovim diplomama neće biti obilježja "Herceg-Bosne", piše Slobodna Evropa.
 
Protest u Travniku na kojem će se tražiti jedinstven plan i program i potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod jednim krovom" počet će u 12 sati, a učenici iz Jajca pozvali su sve srednjoškolce, nastavnike, profesore i medije da im se pridruže.
Ostavite komentar