diskriminacija na osnovu entičke pripadnosti

Ana Kotur komentariše uvrjedljivu izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o pripadnicima romske nacionalnosti.

Mladi iz BiH koji ulaze u partnerske veze s osobom druge nacionalnosti često se nalaze na meti pogrdnih komentara i neodobravanja okoline. Protiv takvog društvenog okruženja možda bi se i moglo boriti, ali najveći pritisak, ipak, dolazi iz porodice.

Okružni sud u Stockholmu proglasio je Švedsku krivom za etničku diskriminaciju zbog policijskog registrovanja građana romske nacionalnosti.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom se potvrđuje da je Bosna i Hercegovina Ilijazu Pilavu uskratila ljudska prava.

Kantonalni ustavi u BiH obiluju diskriminatorskim odredbama koje je neophodno mijenjati kako bi svi građani bili u mogućnosti ostvariti jednaka prava, zaključak je konferencije „Dijalog o reformi kantonalnih ustava i otklanjanju diskriminacije“.

U julu 2015. se navršilo dvije godine otkako je Petar Lovren zajedno sa advokatskim timom iz Udruženja Vaša prava BiH tužio Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona 10, zbog diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

Irfan Beširević je rođen u Bosni i Hercegovini, a u Sloveniju je došao još '60-ih, kao beba, s roditeljima koji su tu našli poslove. U februaru 1992. godine, po osamostaljenju Slovenije, izbrisan je iz registra građana s dozvolom za stalni boravak.

Više od 50% bh. građana i građanki smatra da je diskriminacija na osnovu etničkog identiteta najzastupljenija u BiH. Tara nam priča kako je biti etnička manjina u "multietničkom društvu".

diskriminacija.ba