Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom se potvrđuje da je Bosna i Hercegovina Ilijazu Pilavu uskratila ljudska prava.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
N1
Podijeli ovaj članak: 
Tužba koju je Ilijaz podnio 2007. godine odnosila se na činjenicu da mu je zakonski onemogućeno da se kao Bošnjak iz Republike Srpske natječe na izborima za člana Predsjedništva BiH. 
 
Pozivajući se na Protokol 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima, Pilav se žalio da je ustavna zabrana koja mu onemogućuje da se kandiduje na izborima za člana Predsjedništva BiH, na osnovu njegove nacionalne pripadnosti, ravna rasnoj diskriminaciji, pišu bh. mediji.
 
On, također, navodi da je spriječen da glasa za pripadnika vlastite nacionalne zajednice za taj položaj, saopćeno je iz Evropskog suda za ljudska prava.
 
Sud u Strazburu je već dva puta zbog diskriminatornih ustavnih odredbi presudio u predmetima Dervo Sejdić i Jakob Finci protiv BiH, te Azra Zornić protiv BiH. Prva presuda donesena je prije sedam godina, a do danas naša zemlja nije omogućila pripadnicima manjina da se kandiduju za najviše državne funkcije.
Ostavite komentar