Historijska odluka suda: Švedska kriva za diskriminaciju Roma

Okružni sud u Stockholmu proglasio je Švedsku krivom za etničku diskriminaciju zbog policijskog registrovanja građana romske nacionalnosti.
"Odluka suda nije samo pobjeda za 11 individua koje smo pravno zastupali, niti za hiljadu drugih Roma u policijskom etničkom registru, to je, također, pobjeda za sve švedske građane koji imaju pravo da se njihova ljudska prava zaštite pravnim okvirom u Švedskoj", izjavio je Robert Hardh, izvršni direktor organizacije Civil Right Defenders povodom odluke suda.
 
U septembru 2013. godine, švedske novine Dagens Nyther objavile su informaciju da administrativna policijska služba u južnoj Švedskoj posjeduje registar koji se sastoji od 4.700 pripadnika romske nacionalnosti ili osoba koje su u braku s Romima.
 
Među registrovanim osobama nalazili su se i maloljetnici, kao i stotine preminulih osoba. Mnogi, čiji su se lični podaci našli u spornom registru, nisu boravili na području južne Švedske i nisu bili u vezi s kriminalnim radnjama koje je registar trebao mapirati.
 
Historijskom odlukom suda, troje djece i osam odraslih osoba dobili su slučaj prema svim tačkama, a naknada za povredu njihovih ljudskih prava iznosi 30.000 švedskih kruna. Prilikom donošenja odluke, sud se pozvao na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i historijsku diskriminaciju Roma u Švedskoj, piše u saopćenju na zvaničnoj stranici CRD-a.
Ostavite komentar