Historijska odluka suda: Švedska kriva za diskriminaciju Roma

Okružni sud u Stockholmu proglasio je Švedsku krivom za etničku diskriminaciju zbog policijskog registrovanja građana romske nacionalnosti.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
CRD
Podijeli ovaj članak: 
"Odluka suda nije samo pobjeda za 11 individua koje smo pravno zastupali, niti za hiljadu drugih Roma u policijskom etničkom registru, to je, također, pobjeda za sve švedske građane koji imaju pravo da se njihova ljudska prava zaštite pravnim okvirom u Švedskoj", izjavio je Robert Hardh, izvršni direktor organizacije Civil Right Defenders povodom odluke suda.
 
U septembru 2013. godine, švedske novine Dagens Nyther objavile su informaciju da administrativna policijska služba u južnoj Švedskoj posjeduje registar koji se sastoji od 4.700 pripadnika romske nacionalnosti ili osoba koje su u braku s Romima.
 
Među registrovanim osobama nalazili su se i maloljetnici, kao i stotine preminulih osoba. Mnogi, čiji su se lični podaci našli u spornom registru, nisu boravili na području južne Švedske i nisu bili u vezi s kriminalnim radnjama koje je registar trebao mapirati.
 
Historijskom odlukom suda, troje djece i osam odraslih osoba dobili su slučaj prema svim tačkama, a naknada za povredu njihovih ljudskih prava iznosi 30.000 švedskih kruna. Prilikom donošenja odluke, sud se pozvao na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i historijsku diskriminaciju Roma u Švedskoj, piše u saopćenju na zvaničnoj stranici CRD-a.
Ostavite komentar