Diskriminacija u Bosanskom Grahovu: Umjesto povratnika, MUP zapošljava osobe iz drugih gradova

U julu 2015. se navršilo dvije godine otkako je Petar Lovren zajedno sa advokatskim timom iz Udruženja Vaša prava BiH tužio Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona 10, zbog diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
www.depo.ba
Podijeli ovaj članak: 
Kao povratnik srpske nacionanosti u Bosanskom Grahovu, diskriminiran je prilikom konkursa za prijem na radno mjesto domar/ložač u lokalnoj policijskoj stanici.
 
Sve je počelo 29.11.2012. godine kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona 10 objavilo Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta. Lovren se uredno prijavio na navedeni Javni poziv i dostavio potrebnu dokumentaciju predviđenu navedenim Javnim pozivom za radno mjesto pod rednim brojem 12. “Domar/ložač-referent u Odsjeku upravnih poslova u Policijsku stanicu Bosansko Grahovo, 1 (jedan) izvršitelj na neodređeno vrijeme”.
 
Sredinom januara 2013. godine MUP mu dostavlja obavijest da njegova prijava nije uzeta u razmatranje jer navodno nije dostavio potvrdu o radnom iskustvu. Lovren nakon toga upućuje žalbu Odboru državne službe za žalbe koji poništava obavijest MUP-a te predmet vraća na ponovni postupak uvažavajući navode tužitelja. 
 
Uvažena je činjenica da je Lovren dostavio uvjerenje o radnom iskustvu i nakon toga ga MUP uvrštava u listu kandidata koji su ispunjavali uslove. Međutim, to nije bilo dovoljno i na radno mjesto domara/ložača biva primljen Darko Sarić iz Bosanskog Grahova.
 
 
 
Lovren nije bio jedini nezadovoljan rezultatima konkursa. Dvojica kandidata su se po istom oglasu su se obratili Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH. 
 
Ombudsmeni su donijeli preporuku da MUP Kantona 10 preduzme mjere na obezbjeđivanju nacionalne zastupljenosti među svojim uposlenicima u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine. 
 
Utvrđeno je da postoji velika neproporcionalnost među zaposlenima i da u 6 općina (Livno, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Tomislavgrad) postoji samo jedan zaposlenik srpske nacionalnosti u Odsjeku upravnih poslova kao i da oko 200 ljudi iz Livna dolazi u Bosansko Grahovo na posao iako je značajan broj povratnika radno sposoban. Utvrđeno je da se “uopće ne vodi računa o proporcionalnoj zastupljenosti Srba kao konstitutivnog naroda u organima državne službe Kantona 10”.
 
Presude općinskog i kantonalnog suda
 
Sa argumentima na svojoj strani, Lovren u saradnji sa advokatskim timom Udruženja Vaša prava BiH podnosi tužbu općinskom sudu u Livnu. Ovaj sud u potpunosti odbija tužbu i tužbeni zahtjev tužitelja. 
 
Sačinjena je žalba na navedenu presudu Općinskog suda u Livnu koju je Kantonalni sud u Livnu u potpunosti uvažio pri čemu je ukinuta prvostepena presuda i predmet je vraćen na ponovni postupak prvostepenom sudu odnosno Općinskom sudu u Livnu.
 
U ponovno provedenom postupku, postupljeno je po uputama Kantonalnog suda i donesena je nova presuda kojom se uvažava veći dio tužbenog zahtjeva i utvrđuje se diskriminacija prema Lovrenu dok se odbija dio tužbenog zahtjeva vezan za naknadu pretrpljene nematerijalne štete.
 
Kantonalno pravobranilaštvo koje zastupa MUP Kantona 10 je uložilo žalbu, a advokatski tim Lovrena je također uložio žalbu na dio presude kojom se ponovo odbija naplata pretrpljene nematerijalne štete. Postupak je trenutno po žalbi na Kantonalnom sudu u Livnu.
 
 
Rad na crno i posljedice nezaposlenosti
 
Ahmet Salčin, jedan od članova advokatskog tima Petra Lovrena, u izjavi za Diskriminacija.ba navodi da Lovren trenutno nigdje ne radi te da je prijavljen na Službu za zapošljavanje u Bosanskom Grahovu.
 
''Pokušava zaraditi nešto novca sezonskim radovima na crno. Razočaran je ponašanjem MUP-a, vezano za prijem na radno mjesto ložača jer kao pripadnik srpskog naroda ne može ostvariti pravo na zaposlenje u organima državne službe a što utječe nepovoljno na njegov život. Nije oženjen i kako mi je napomenuo, ne može se ni oženiti dok nije novčano osiguran pa makar i neki minimalni novčani iznos. Kao povratnik u Bosansko Grahovo, on teško živi i u potpunosti je razočaran ovakvim stanje u toj općini'', objašnjava Salčin.
 
Nedavno je sačinio podnesak ministru MUP-a Kantona 10, u ime Petra Lovrena, koji ga je upoznao sa činjenicom da je primljeni kandidat na radno mjesto ložača dobio premještaj na drugo radno mjesto, a da je ovo ostalo upražnjeno. U podnesku je obrazložen zahtjev da se Lovren primi na upražnjeno radno mjesto ložača, međutim ni do danas nije bilo odgovora po ovom pitanju.
 
Ostavite komentar