prava žena

Poljoprivreda i tradicionalni zanati kao uspješne poslovne ideje žena u kakanjskoj opštini.

Zbog nedovoljnih mogućnosti za zaposlenjem, preduzetnice iz Han Pijeska svojim primjerima žele biti inspiracija ženama na putu ka ekonomskoj nezavisnosti.

Tuzlansko udruženje Vive Žene pomaže ženama koje su preživjele ratnu torturu i porodično nasilje da zakorače na tržište rada.

Ovogodišnje izdanje Festivala će u poseban fokus staviti rad brige i njege, te društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad.

U Banovićima ove godine podržano šest biznisa koje vode žene.

Život žena na selu i njihov rad tradicionalno se uglavnom odnosio na kućanske poslove, poljoprivredu i stočarstvo. To je jedan od oblika rodne neravnopravnosti, i nedostatka prilika za žene.

Sedam žena iz Ljubuškog dobilo mentorsku i finansijsku podršku od Vlade SAD-a i Grada Ljubuški za pokretanje vlastitog biznisa.

Sa jučerašnjih protesta poručeno da nasilje nad ženama nema mjesto u bosanskohercegovačkom društvu, te da nasilnici trebaju biti strogo kažnjeni.

U Modriči je početkom ove godine, uz podršku Vlade SAD-a i Opštine Modriča, pokrenuto pet novih biznisa, koje uspješno vode žene iz te lokalne zajednice.

Ovogodišnja tema festivala je: “Odlučne cure ruše patrijarhat – Mi to radimo već 18 godina”.

Pages