obrazovanje

Diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj traje od 2015. godine.

Historijski događaj za sve Rome i Romkinje iz TK, ali i cijele BiH.

Radi očuvanja i promocije romskog jezika, u naselju Sofa kod Viteza bit će organizovane obuke o učenju romskog jezika.

Seksualno obrazovanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji ne samo da nije uvedeno u zvanične obrazovne programe, već su od ove borbe, smatra Dekić, odustale organizacije civilnog društva kojima su ljudska prava prioritet.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se u blizu 180 zemalja širom svijeta.

Načini na koje budući nastavnici i nastavnice dolaze do polaganja stručnog ispita mogli bi biti posredna, ili čak neposredna diskriminacija.

Iz rodnog Novog Travnika Minela je u Tursku otišla nakon srednje škole kada nije znala nijednu riječ turskog jezika. Diplomirala je kao počasna studentica. Danas, između ostalog, radi na istraživanjima koja pomažu djeci oboljeloj od epilepsije.

Inkluzivni vrtić „Sunčani most“ iz Mostara diskriminisao je dječaka sa Down sindromom, što je dokazano u pravosnažnoj presudi.

Minela Đulić, Nejla Ećo, Smaila Mulić i Ida Fazlić su uspješne djevojke iz Bosne i Hercegovine koje je želja za znanjem odvela van granica zemlje. Njihovi afiniteti najčešće su vezani za oblasti nedostupne u BiH.

Na konferenciji poručeno da je za provođenje kvalitetnijeg inkluzivnog obrazovanja neophodan međusobni rad svih nivoa vlasti, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, kao i osoba s invaliditetom.

Pages