Dan sigurnijeg interneta obilježava se pod sloganom “Zajedno za bolji internet”

Dan sigurnijeg interneta obilježava se u blizu 180 zemalja širom svijeta.
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) koji ujedno slavi i dvadesetu godišnjicu kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o problemima na internetu te promovisanje sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija.

Ove godine SID će se obilježiti pod sloganom “Zajedno za bolji internet” (“Together for a Better Internet”).

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK BiH) se i ove godine pridružila obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. U saopštenju navode kako su tokom 2022. godine realizovali projekt “Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika RAK“, a koji je obuhvatio analizu trenutnog stanja u BiH, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, digitalne komunikacije, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima BiH na temu sigurnosti djece na internetu.

Projekt je, dodaju, fokusiran na analizu stanja iz oblasti zaštite djece na internetu, definisanja mogućih unapređenja i promocije ove osjetljive teme. Cilj projekta je probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu, te kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

RAK BiH navodi kako je televizijskim stanicama u BiH trenutno stavljen na raspolaganje set od pet novih stručno-edukativnih spotova, namijenjen djeci školskog uzrasta, prilagođen za edukaciju u učionicama i na časovima razredne nastave. Dodaju kako je u pripremi i verzija radio-džinglova, koje će RAK BiH ponuditi za emitovanje i radio-stanicama u BiH. Podsjećaju da je do sada pokazano značajno interesovanje emitera za ovaj novi audio-vizuelni sadržaj, koji je besplatan i slobodan za emitovanje.

Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS), nevladina organizacija koja djeluje i u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija, pokrenula nagradni kviz znanja na stranici sigurnodijete.ba, koji će biti dostupan od 9 do 19 sati tokom cijelog dana. 

Nagrade će biti dodijeljene slučajnim odabirom između takmičara koji su kviz riješili sa 80 posto ili više tačnih odgovora do 19 sati, 7. februara. Popis dobitnika za Bosnu i Hercegovinu biće objavljen 8. februara 2023. na www.sigurnodijete.ba i Facebook stranici Sigurno dijete.

Na ovoj stranici djeci i tinejdžerima, ali i roditeljima, dostupni su savjeti za sigurno korištenje interneta. 

Na stranici medijskapismenost.ba takođe je dostupno mnoštvo sadržaja o tome kako sigurno provoditi vrijeme na internetu, a upute su namijenjene kako djeci, tako i roditeljima.

Safer Internet Day je tokom godina postao značajan događaj u kalendaru online sigurnosti. Počeo je kao inicijativa projekta EU Safe Borders koju je pokrenula mreža Insafe 2004. godine. Dan sigurnijeg interneta, kako se navodi na stranici Safer Internet Day, prerastao je svoju tradicionalnu geografsku zonu te se sada obilježava u blizu 180 zemalja širom svijeta.

Izvor: media.ba

Ostavite komentar