mobing

Cilj kampanje je podizanje svijesti bh. građana/ki o postojanosti seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, kojem su uglavnom izložene žene.

Željko Brčić, uposlenik Međunarodne zračne luke – Aerodrom Mostar, bio je izložen mobingu na radnom mjestu, presuda je Općinskog suda u Mostaru.

Mnogo je žrtava mobinga ili onih koji misle da to jesu koji se obraćaju ombudsmenima za ljudska prava u BiH, nevladinim organizacijama i sudovima, ali često bez uspjeha.

Krajem 2014. godine pisali smo o presudi Općinskog suda u Mostaru kojom je utvrđeno da je poslodavac izvršio diskriminaciju i otkazao ugovor o radu zaposlenici nakon što je upoznala poslodavca da je u drugom stanju.

Zašto žene u trgovačkom sektoru nemaju pravo na stolicu na radnom mjestu naizgled se može učiniti kao banalno pitanje. Ipak, ono za sobom povlači niz odgovora koji ukazuju na odnos poslodavca prema radnicama, koji je lišen poštovanja i dostojanstva.

Izvještaj „Diskriminacija u oblasti rada u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj predstaviti rezultate istraživanja o diskriminaciji na tržištu rada prisutnoj u našoj zemlji, te se prvenstveno bavi neposrednim oblicima diskriminacije.

Tematska sjednica „Izazovi u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije u slučajevima mobinga“ održana je u utorak, 29. septembra, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Prošle su gotovo četiri godine otkako traje postupak kojeg je pokrenuo Željko Brčić, zaposlenik je J.P. Međunarodna zračna luka - aerodrom Mostar d.o.o. protiv svoje firme i direktora Marina Raspudića za diskriminaciju na radnom mjestu.

U cilju unaprijeđenja prevencije mobinga u Tuzlanskom kantonu, aktivistice Udruženja "Humanitarna organizacija Horizonti" organizovale su, 06.05. u Tuzli, uličnu akciju pod nazivom "Mobing - informišite se i prepoznajte".

diskriminacija.ba

Šest dana nakon poplava, naša saradnica obišla je selo Rječica kod Olova, koje je stradalo od klizišta. 

Imrana Kapetanović, foto: Imrana Kapetanović

Pages