Izvještaj iz sudnice: mobing u Aerodromu Mostar

Prošle su gotovo četiri godine otkako traje postupak kojeg je pokrenuo Željko Brčić, zaposlenik je J.P. Međunarodna zračna luka - aerodrom Mostar d.o.o. protiv svoje firme i direktora Marina Raspudića za diskriminaciju na radnom mjestu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
www.obican.ba
Podijeli ovaj članak: 
Inače, Brčić se u MZL – aerodrom Mostar zaposlio 2010. godine na radnom mjestu 'Rukovoditelj službe sigurnosti i zaštite na radu', a 2011. godine pokrenuo je postupak protiv Aerodroma Mostar. Tužba je ubrzo odbačena, a postupak je ponovno pokrenut nakon što je Županijski sud odredio  ponovno suđenje.  U međuvremenu  je Ombudsman za ljudska prava proveo istragu u trajanju od godinu i pol, te je utvrdio kako je direktor Aerodroma Mostar vršio mobing i kršenje prava nad Brčićem.
 
Ombudsman  je preporukom tražio da se ispravi nanesena nepravda, što kako kaže Brčić nije učinjeno, pa je ombudsman utvrdio da se kontinuitet kršenja prava nastavio, te je u međuvremenu predmet vraćen na ponovno suđenje koje još uvijek traje. 
 
''Tužbu sam pokrenuo zbog diskriminacije na radnom mjestu u obliku umanjene plaće u odnosu na druge rukovoditelje, a ispod svih pravila firme i zakona, te umanjenjem ostalih prava u odnosu na druge. Kao i dugotrajno dovođenje u  rizike  od  kazneno-pravne odgovornosti  blokadom važnih informacija od strane direktora  Raspudića, a veznih  za moje  osjetljivo radno mjesto za koje sam odgovaran'',  rekao je za diskriminacija.ba Brčić, koji je inače bivši kapetan JNA miješanog hrvatsko-srpskog porijekla, koji se nakon napuštanja JNA nije pridružio nijednoj vojsci.
 
Po Brčićevom mišljenju, najveći problem u slučajevima diskriminacije je taj što se sudovi još uvijek ustručavaju prebaciti  teret dokazivanja na tuženog čime tužitelj učini vjerojatnost diskriminacije, a nema većeg dokaza vjerojatnosti od preporuke Ombudsmana.
 
Ahmet Salčin iz udruženja Vaša prava BiH u ovom slučaju je u službi 3. lica ili umješača, te pruža pravnu pomoć Brčiću, misli kako je jedan od problema u ovom slučaju to što tuženi ne dokazuje kako nije izvršio diskriminaciju što bi trebao.
 
''Za vrijeme ispitivanja direktora aerodroma, u Raspudićevim odgovorima bilo je i nekih nelogičnosti, te u njima bježi od odgovornosti'', misli Salčin. 
 
''Ja cijelo vrijeme dokazujem diskriminaciju,sa stotine stranica dokaza i dokumentima Ombudsmana, a odluka prebacivanja tereta dokazivanja diskriminacije na tuženog je odgođena, kao i mjera zabrana od otkaza u vrijeme trajanja postupka. Mislim da bi po Zakonu trebala biti donesena odmah, radi zaštite od revanšizma moćnijeg poslodavca i nanošenja šteta'', kaže Brčić, ističući kako se nada da će sutkinja Merima Čatić hrabro i neovisno donijeti pilot presudu i dodijeliti matrijalnu i nematerijalnu odštetu za mobing i njegove posljedice.
 
Posljednja rasprava vezana za ovaj slučaj održana je 3. rujna/septembra 2015. godine u Općinskom sudu u Mostaru. Dugotrajna rasprava sastojala se od davanja iskaza tužitelja, njegovog ispitivanja, te ispitivanja direktora Aerodroma Raspudića.
 
Gotovo sedam sati žustre rasprave svodilo se na prebacivanje odgovornosti s tužitelja na tuženog i obrnuto, uz puno prigovora. Naredno saslušanje zakazano je za 11. rujan/septembar uz mogućnost dogovora, što je inicirala sutkinja.
 
Zanimljivo u ovom slučaju, iako je saslušanje bilo javno, je što se nazočnost novinara od strane odvjetničkog tima tuženog, nazvalo 'pritiskom na sud'.
 
 
 
 
Ostavite komentar