Sudska presuda: Mobing izvršen u Aerodromu Mostar

Željko Brčić, uposlenik Međunarodne zračne luke – Aerodrom Mostar, bio je izložen mobingu na radnom mjestu, presuda je Općinskog suda u Mostaru.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
www.obican.ba
Podijeli ovaj članak: 
Za naknadu nematerijalne štete koju je prouzrokovalo zlostavljanje na radnom mjestu, sud je naredio da se Brčiću isplati iznos od 5.000 KM u roku od 15 dana.
 
Podsjećamo, Brčić se u Međunarodnoj zračnoj luci – Aerodrom Mostar zaposlio 2010. godine na radnom mjestu 'rukovodilac službe sigurnosti i zaštite na radu', a 2011. godine pokrenuo je postupak protiv svoje firme i direktora Marina Raspudića zbog diskriminacije. 
 
Brčić je tvrdio da prima manju plaću od ostalih rukovodilaca u firmi i da su mu umanjena ostala prava u odnosu na druge uposlenike. Pored toga, direktor Raspudić dugotrajno je izlagao svog uposlenika riziku od kazneno-pravne odgovornosti kroz blokiranje važnih informacija u vezi s Brčićevom osjetljivom radnom pozicijom.
 
Iscrpni postupak je trajao gotovo pet godina, a u međuvremenu je i Ombudsmen za ljudska prava proveo istragu i utvrdio kako je direktor Aerodroma Mostar vršio mobing i kršenje prava nad Brčićem.
 
"Postupak je dugo trajao iz razloga velikog broja ročišta, te imajući u vidu činjenicu da je po žalbi tužitelja, Kantonalni sud u Mostaru postupak vratio na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu", objašnjava Ahmet Salčin iz udruženja Vaša prava BiH koje je Brčiću pružilo pravnu pomoć.
 
Dužina trajanja postupka inače je problem u sudskoj praksi koja se odnosi na slučajeve mobinga. U većini predmeta ne postupa se po pravilu hitnosti, što je otežavajuća okolnost za zaposlenog koji se sve vrijeme nalazi u radnom okruženju u kojem je izložen mobingu. Pored toga, većina ovakvih slučajeva i dalje se vode kao "radni sporovi" što dodatno usporava proces jer na jedan slučaj mobinga dođe nekoliko slučajeva radnog spora.
 
Presuda Općinskog suda u Mostaru nije pravomoćna, te postoji mogućnost ulaganja žalbe na nju.
 
"Mogućnost ulaganja žalbe postoji i od strane tuženika, ali i od strane tužitelja u jednom dijelu koji se odnosi na visinu dosuđene nematerijalne štete, te drugih okolnosti", kažu iz udruženja Vaša prava.
Ostavite komentar