diskriminacija na osnovu rasne pripadnosti

Jedan od dokumenata koji reguliše pitanje prihvata izbjeglica u EU je i Dablinski sporazum. Šta ovaj dokument podrazumijeva i koji su sve problemi u njegovoj primjeni?

Otkako je papa Franjo proglasio početak Svete godine milosrđa, gradske službe u Rimu užurbano se spremaju za doček velikog broja vjernika i vjernica. To podrazumijeva i prisilna iseljavanja romskih porodica iz dijelova grada oko Vatikana.

U ljeto 1938., na inicijativu američkog predsjednika Franklina Roosevelta, predstavnici 32 nacije sastali su se u francuskom odmaralištu Evian da usuglase zajednički program za izbjeglice, kako bi spasili očajne Židove iz Njemačke i Austrije.

Pakao kroz koji prolaze imigranti iz Meksika u SAD ne završava se sa prelaskom granice. Deportacije se vrše čak i zbog saobraćajnog prekršaja, a povratak u Meksiko znači nezaposlenost, život na ulici i glad.

Daniel Gutiérrez, prijevod: Mirza Purić, foto: www.sharehoods.com

Priča iz okoline Kraljeva tipično je rasistička: nemamo ništa protiv pripadnika druge nacije i rase, ali neka budu daleko od nas. Domaći šmek daje joj pojavljivanje nevladinih organizacija koje navodno daju niske cijene za kuće i okućnice.

Bojan Tončić, foto: romskenovine.wordpress.com

"Tamo su smješteni Romi", kao da to nije ista stvar, kao da je u pitanju neka potpuno druga kategorija ljudi koja ne potpada pod kategoriju "porodice pogođene poplavama".

Dalibor Tanić

Prenosimo pismo iz 2009. koje je Jonas Hassen Khemiri uputio  švedskoj ministarki pravosuđa Beatris Ask. Vrijedi vratiti se na povod i sadržaj ovog pisma, nakon ulaska velikog broja ultra desničarskih stranaka u Evropski parlament. 

Jonas Hassen Khemiri, www.asymptotejournal.com, prijevod: Bojana Gajski

Ono, što bi se reklo, stamen čovek, očuvan, čvrst, samouveren. Onako zdrav, šezdesetak godina, uredno ošišan. Može da stoji dugo u čekaonici, ne bole ga noge. Ima i energije, dovoljno da uzme na sebe organizaciju ulaska u ordinaciju.

Milan Colić

Kompanija “Nicefoods u Beogradu, koja upravlja “Mekdonaldsovim” restoranima u Srbiji, kažnjena je sa 100.000 dinara zbog toga što djeci romske nacionalnosti nije bio dozvoljen ulaz u objekat “Mekdonaldsa” u Novom Sadu.

www.blic.rs

Decenijama se građanstvo Južnoafričke Republike uvjerava da se 'stvari ne mijenjaju preko noći' - baš kao i građanstvo BiH. Za elitu u obe zemlje stvari se jesu promijenile preko noći. Koje su sličnosti BiH i Južnoafričke Republike?

Amar Numanović, foto: klix.ba

Pages