Vidite li razliku: Kratki dokumentarac za kraj kampanje

Kratkim dokumentarnim filmom koji se bavi položajem LGBT osoba u BiH, Udruženje eTrafika.net završilo je kampanju "Vidite li razliku".
Piše: 
Redakcija
Foto: 
eTrafika
Podijeli ovaj članak: 
Devetomjesečna kampanja sastojala se od izložbi fotografija i filmskih projekcija u tri bh. grada – Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, i nastojala je ukazati na svakodnevne životne probleme pripadnika LGBT populacije koji žive u našoj zemlji.
 
Kao završnu aktivnost, članovi udruženja javnosti su predstavili dokumentarac koji se sastoji od 20 kratkih videopriloga snimljenih tokom kampanje.
 
"Pokušali smo kroz lične priče naših sagovornika, ali i kroz razgovor sa pravnim ekspertima i aktivistima NVO sektora, da prikažemo što vjerodostojnije tu situaciju", kaže Vanja Stokić, urednica portala eTrafika i koordinatorica projekta "Vidite li razliku".
 
Jedan od velikih problema predstavljao je pronalazak govornika za snimanje dokumentarca, jer su se mnogi plašili da pred kamerom ispričaju svoja iskustva, i pored zagarantovane anonimnosti, naglašava Stokić. Organizatori kampanje zadovoljni su reakcijom koju su izazvali među LGBT populacijom, ali i među ostalim građanima.
 
"LGBT zajednica je sjajno reagovala. Imali smo izložbe i projekcije filma u tri grada, i dešavalo se, nakon projekcije, da se posjetioci okrenu prema meni i u strahu pitaju je li ovo stvarno tako, mi nismo imali predstavu da se sve to dešava u našem okruženju“, kaže Stokić i dodaje kako većina posjetilaca koji su prisustvovali projekciji u Banjaluci, nisu bili dio LGBT zajednice.
 
Kada je riječ o negativnim reakcijama koje je kampanja izazvala, Stokić kaže, kako su se homofobni komentari pojavljivali na YouTubeu i Facebooku, ali naglašava da je kampanja u većini slučajeva naišla na podršku i pozitivne kritike.
 

Ostavite komentar