Vaginini monolozi: Scenska izvedba u Mostaru

Mostarke na sceni čitaju Vaginine monologe u sklopu globalne inicijative za borbu protiv nasilja nad ženama.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Vaginini monolozi Mostar
Podijeli ovaj članak: 
Djevojke i žene koje žive u Mostaru izvest će scensko čitanje književnog djela "Vaginini monolozi", poznate američke književnice i aktivistice Eve Ensler. Izvedba će se desiti 7. marta, u 20 sati, u Omladinskom kulturnom centru Abrašević i 8. marta, u 19 sati, u Mostarskom teatru mladih.
 
"Prva inicijativa za ovogodišnju izvedbu je krenula od Anje Jerković, Mostarke koja je dugo vremena živjela u Americi gdje je završila ženske studije i koja se nakon nedavnog povratka u Mostar odlučila društveno angažirati. Ona nas je potakla da sudjelujemo u ovom čitanju koje je prije svega humanitarni događaj gdje će se prikupljati sredstva za rad sigurne kuće Udruženja Žene BiH Mostar. U čitanju sudjeluje moja malenkost, te spomenuta Anja Jerković, Vlatka Lučić, Anja Kresojević, Zerina Oručević, Lamija Grbić i Gillian Miller. U režiji nam pomaže aktivistkinja Marija Kolobarić koja je sudjelovala na čitanju Monologa u Mostaru prije 14 godina", objašnjava Marina Đapić. 
 
Scenska izvedba u Mostaru dio je globalne inicijative za borbu protiv nasilja nad ženama koju je pokrenula Eve Ensler u ime svoje V-day organizacije, kažu organizatorice. 
 
"Svake godine od 14. februara do  8. marta organiziraju se kampanje i događaji kojima se pokušava probuditi svijest o problemu nasilja s kojim se sureću žene u čitavom svijetu. Poražavajuća je statistika da svaka treća žena na planeti doživi neki oblik nasilja ili seksualnog uznemiravanja. Aktivistkinje iz cijeloga svijeta koje izvode monologe 90 posto zarade od izvedbi doniraju za organizacije koje rade protiv nasilja i bave se osnaživanjem žena. Deset posto donira se za V-day organizaciju za rad s fokus grupama", kaže Đapić.  
 
Vaginini monolozi inspirisani su intervjuima sa više od 200 žena širom svijeta, među kojima su i žene koje su preživjele seksualno zlostavljanje tokom rata u BiH.
 
"To su teme o kojima se rijetko govori. Riječ je i o temama o ženskom tijelu, ženskim bolima i iskustvima koja povezuju žene svih boja, vjera i nacija. Živimo društvu gdje se žene stide svojih problema i o kojima rijetko kada govore. Cilj ove izvedbe je da educira, razbija stereotipe i motivira na promišljanje o ženama u jednom širem kontekstu. Vaginini monolozi na kritički, senzibilan i humorističan način pričaju iskustva koja slave žensko tijelo, te ukazuju na probleme koji ne bi trebali biti tabu."
 
Zasad se scensko čitanje Vagininih monologa izvodi samo u Mostaru, ali Đapić ističe da bi bilo potrebno izvoditii ih i u drugiom mjestima u BiH.
 
"Vaginine monologe za sada izvodimo u Mostaru u periodu kada su za njih odobrena autorska prava. Međutim, ja smatram da bi se oni trebali izvesti i u drugim gradovima,  pogotovo u nekim manjim općinama. Nadam se da će se ova inicijativa proširiti na više gradova u BiH."
 
Cijena ulaza na izvedbe je pet KM, ali organizatorice navode da je moguće podržati incijativu s većom donacijom.
Ostavite komentar