Sarajevo: Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju zahtijevaju pravo na obrazovanje

Oko stotinu djece sa poteškoćama u razvoju predškolskog uzrasta u Kantonu Sarajevo od početka ove školske godine nema gdje pohađati prilagođene vrtićke grupe.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Gdje je moja škola
Podijeli ovaj članak: 
Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju za koje i dalje ne postoji sistemsko rješenje koje bi im omogućilo adekvatno pohađanje predškolske nastave, kampanjom "Gdje je moja škola" nastoje skrenuti pažnju na problem s kojim se susreću.
 
Online kampanja koju su pokrenuli roditelji iz Vijeća roditelja EDUS-a, trenutno se realizuje putem Facebooka, a inicijatori kampanje su pokrenuli i internet stranicu Gdjejemojaskola.ba na kojoj objavljuju svoje zahtjeve i sa građanima dijele informacije o aktivnostima koje poduzimaju.
 
"Gdje je moja škola je pitanje koje nam se spontano pojavilo 4. septembra, dana kada je za svu djecu počela nova školska godina, dok je stotinjak djece sa poteškoćama ostalo bez stručne pomoći i rada koji im je neophodan za dalji razvoj. Obzirom da je veličina problema zbog nedostatka kapaciteta već odavno prevazišla postojeće javne institucije, kampanjom pokušavamo ukazati na ozbiljnost problema, koji zbog svoje kompleksnosti zahtjeva dosta ozbiljniji pristup svom rješavanju", navodi se na stranici.
 
Od 2010. godine, djeca sa poteškoćama u razvoju su u Sarajevu imala priliku da pohađaju "evidence-based" tj. naučno zasnovane obrazovne programe u predškolskom i školskom uzrastu. Program je realizovala nevladina organizacija EDUS u saradnji sa Zavodom za specijalno obrazovanje "Mjedenica", a uz odobrenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Međutim, početkom školske 2017/18. godine ministarstvo je prekinulo sa pružanjem financijske i administrativne podrške za rad s ovom djecom, pa je oko 100 djece ostalo uskraćeno za pristup obrazovanju, navode roditelji.
 
S obzirom na to da su njihova djeca već na putu da izgube tekuću školsku godinu, roditelji traže kratkoročna, ali i dugoročna rješenja kako ne bi ponovo dolazili u istu situaciju.
 
"U biti, želimo jedno kratko privremeno rješenje kako nam djeca ne bi gubila vrijeme, a od trajnih rješenja tražimo: izmjenu zakonske regulative iz oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, implementaciju EDUS metodologije u redovne vrtiće i škole kako bi bio obezbijeđen kontinuitet rada sa našom djecom u redovnom obrazovanju, te formiranje nove JU Naučni centar za podršku inkluziji, a koji bi imao svrhu pokazne predškolsko - školske ustanove, resursnog centra i naučnog instituta", kaže jedna od roditeljki, Fatima Insanić-Jusufović.
 
Roditelji koji su pokrenuli kampanju pozivaju i ostale građane da im se pridruže u njihovoj borbi za jednako pravo na obrazovanje sve djece u BiH. Više informacija možete dobiti putem oficijelne Facebook stranice Stop diskriminaciji: Gdje je moja škola ili putem web stranice Gdjejemojaskola.ba.
 
"Mi smo nova generacija roditelja koja su ponosna na našu djecu, koja neće dozvoliti igorantsko ponašanje, kršenje prava, te diskriminatorni tretman naše djece! Pridružite nam se u našoj borbi", poručuju roditelji.
 
 

Ostavite komentar