Poziv za nominacije: Mirovna nagrada “Goran Bubalo”

Nagrada će biti dodijeljena 21. septembra ove godine na Međunarodni dan mira.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Mreža za izgradnju mira poziva na dostavljanje prijedloga za Mirovnu nagradu "Goran Bubalo" za osobe i obrazovne institucije koji rade na izgradnji mira, očuvanju i promociji pitanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ove godine, jedanaesta nagrada, bit će dodijeljena 21. septembra na Međunarodni dan mira. Prilikom odabira dobitnika/ca Mirovne nagrade u obzir će biti uzeta postignuća nominiranih u godini prije primanja nagrade, kao i njihov stalni doprinos u očuvanju i promociju ljudskih prava, i izgradnje mira u BiH.

Za nominaciju mogu biti prijavljeni pravnici, pisci, aktivisti civilnog društva, edukatori, novinari, kao i osobe iz bilo koje druge profesije koje dolaze iz BiH. Za nominovanje obrazovne institucije je potrebno da ista bude registrovana u BiH.

Bilo ko može nominovati osobu i školu iz BiH, a nominacija samog sebe, kako se navodi, nije dozvoljena. Neuspješne nominacije iz ranijih godina mogu se ponovno nominirati u svakom ciklusu nakon ciklusa od jedne godine.

Osim osnovnih podataka o predloženoj nominaciji, potrebno je još dostaviti i biografiju osobe koja se predlaže za nagradu, a u slučaju obrazovne institucije potrebno je dostaviti profil institucije koji sadrži informacije o historiji osnivanja institucije, oblasti djelovanja, broju korisnika i programa koje provodi.

Rok za prijavu je 1. septembar 2023. godine, a obrasci za nominaciju i više informacija dostupni su ovdje.

Nakon isteka roka za nominacije, svi prikupljeni materijali će se dostaviti Komisiji za odabir dobitnika Mirovne nagrade "Goran Bubalo" za 2023. Komisija će na osnovu pregleda materijala i poređenja sa kriterijima u ovom pozivu pripremiti svoju odluku o dobitnicima. Ovu Komisiju sačinjavaju članovi Upravnog odbora i Skupštine Mreže za izgradnju mira i prošlogodišnji dobitnici/e Mirovne nagrade.

Mirovna nagrada nosi naziv po bivšem mirovnom aktivisti i predsjedniku Mreže za izgradnju mira Goranu Bubalu koji je preminuo u junu 2020. godine.

Ostavite komentar