Dodijeljene nagrade "Goran Bubalo"

Aktivisti Nihad Suljić i Indira Bajramović te Centar za mirovno obrazovanje i BH Povorka ponosa ovogodišnji su dobitnici Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.
Foto: 
Mreža za izgradnju mira
Podijeli ovaj članak: 
 Nagrada, koja je ustanovljena 2013. a dodjeljuje se pojedincima, školama i organizacijama koje doprinose izgradnji mira i promociji ljudskih prava, od 2020 godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže.
 
Tako je žiri ove godine prepoznao humanost i zalaganje Nihada Suljića za prava i slobode osobama u pokretu u BiH, kao i višedecenijski rad Indire Bajramović u borbi za prava i sigurnost Romkinja i ali rodnu ravnopravnost svih žena u Bosni i Hercegovini.
 
Pored pojedinaca, nagrada je dodijeljena i Centru za mirovno obrazovanje pri Filozofskom fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a žiri je odlučio dodijeliti i specijalnu nagradu BH Povorci ponosa za hrabrost i za javno zagovaranje prava LGBTIQ+ pojedinaca i pojedinki.
 
 „Ova nagrada je od izuzetne važnosti za sve nas, kao društvo i kao pojedince, sada više nego ikada, jer ukazuje na to da svi mi kao pojedinci možemo doprinjeti boljem i pravednijem društvu, za šta se zalagao naš Goran, po kom ova nagrada i nosi ime“, navela je Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira.
 
„Mreža za izgradnju mira“ okuplja preko dvije stotine organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) u cilju uvezivanja, saradnje, dijaloga i podrške u izgradnji mira, jačanju civilnog društva, promicanju ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava.ju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, saopšteno je iz ove organizacije.
Ostavite komentar