IT Girls: Ne možeš biti ono što ne vidiš

Iako je je jedan od najplaćenijih i najrazvijenijih sektora, u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) radi sedam miliona ljudi, od čega je samo 30 posto žena.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
IT Girls
Podijeli ovaj članak: 
U Sarajevu je početkom 2016. godine pokrenuta inicijativa IT Girls kako bi se povećao broj žena u IT sektoru i uticalo na promjenu društvene percepcije ovog posla, kao muškog. Inicijativa IT Girls radi na osnaživanju djevojčica i mladih žena da razmišljaju više o smjeru sektora IKT-a. Vođene idejom "Ne možeš biti ono što ne vidiš" i uz konkretne vještine iz osnova programiranja, elektronike i robotike rade na motivisanju djevojčica i uvezivanju žena u IKT sektoru.  
 
IT Girls su od 2016. godine održale niz treninga širom Bosne i Hercegovine iz osnova web programiranja, izrade mobilnih aplikacija i korištenja elektroničkih setova, poput Arduina. Zahvaljujući uspjehu crowdfunding kampanje "IT Girls dolaze u vaše škole", koju su realizovale u saradnji sa Bit Alijansom, IT Girls će posjetiti 10 osnovnih škola i održati 10 Postani #ITGirl Arduino radionica. Ova kampanja je naišla i na podršku ekipe CHICovnika i Binga.
 
"Ekipa CHICovnika i Binga nam se javila tokom naše crowdfunding kampanje u želji da dio sredstava od prodaje CHICovnika za 2019. donira za održavanje jedne Postani #ITGirl Arduino radionice. Tako svi koji kupe CHICovnik u Bingo radnjama doniraju 1 KM za održavanje jedne radionice u jednoj osnovnoj školi. Mi smo tokom crowdfunding kampanje uspjele obezbijediti sredstva za devet radionica, a od prodaje CHICovnik-a će se finansirati deseta" , kažu iz IT Girlsa.
 
Pored odražavanja radionica, IT Girls u 2019. godini planira nabaviti potrebnu opremu koja će poboljšati kvalitet učenja i dodatno motivisati što više djevojčica za IT sektor.
 
"Prvenstveno želimo nabaviti Arduino setove za škole i održati radionice, nakon čega ćemo nastaviti raditi sa tim školama i motivisati ih da izrađuju elektroničke projekte koristeći Arduino. Pored toga, u planu nam je da započnemo sa osnivanjem mentorske mreže žena u IKT sektoru, kroz koju želimo uvezati djevojčice, studentice, nove zaposlenice i žene na seniorskim pozicijama kako bismo stvorili platformu za razmjenu ideja i znanja, stvaranja osjećaja solidarnosti, kao i prilika za jačanje pozicije žena u IKT sektoru u BiH", ističu iz IT Girls inicijative.
 
Kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti muškaraca i žena u oblasti  IT sektora, društvena percepcija je da je to ipak muški posao. Od sedam miliona ljudi koji u Evropskoj uniji rade u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija samo je 30 posto žena. Uprkos tome, djevojčice koje su prošle IT Girls treninge uglavnom nastavljaju istraživati ovaj sektor. Često su zainteresovane za posjete kompanijama, te pohađaju i druge kurseve. Nekoliko njih se nakon završetka srednje škole odlučilo upravo za smjerove u vezi sa IKT sektorom. Iz IT Girlsa smatraju da je to jedan od najvećih uspjeha. 
 
"Pored toga, izuzetno su nam bitne i povratne informacije od žena koje već rade u sektoru, a koje smatraju da su inicijative poput IT Girls važne za samopouzdanje, pogotovo kod onih mladih žena koje tek počinju karijeru u kompanijama koje imaju predominantno muški radni kadar."
 
Iako u BiH još uvijek ne postoji istraživanje o percepcijama javnosti kada je u pitanju IKT, ovakvo stanje je potrebno mijenjati i zbog činjenice da je stopa nezaposlenosti u BiH najviša kod mladih osoba, posebno žena. Najbolji pokazatelj koliko je potrebno ukazivati na važnost veće prisutnosti žena u IKT sektoru jeste da djevojčice koje su prošle ove treninge svoje uzore vide u trenericama ili drugim mladim ženama o kojima saznaju kroz IT Girls događaje, intervjue i druženja.
 
"Još mnogo toga je potrebno uraditi kako bi se smanjio rodni jaz, ali nas raduje da već sarađujemo sa velikim brojem kompanija iz BiH, te da roditelji sve više žele da i njihove djevojčice pohađaju Postani #ITGirl radionice."
 
IT Girls će i u narednom periodu kroz svoje radionice nastojati uključiti što više mladih žena u svijet programiranja i time isključivati društvenu stigmu i percepciju ovog posla kao muškog. Inicijativu su podržavale tri agencije Ujedinjenih naroda (UN) – UNICEF, UNDP i UN Women.
Ostavite komentar