Za uspješnu inkluziju potrebno je preplivati diskriminaciju

Amel Kapo osnivač je i trener prvog plivačkog kluba za djecu sa poteškoćama u razvoju u BiH. Njegov cilj je obezbijediti besplatne treninge i stvarati uspješne inkluzivne priče.
Foto: 
PK SPID
Podijeli ovaj članak: 
Plivački klub SPID iz Sarajeva prvi je klub za djecu s invaliditetom u BiH. Sa radom je počeo početkom prošle godine i trenutno broji 53 aktivne djece s invaliditetom i 44 djece bez invaliditeta, različitih starosnih dobi. Najmlađi član ima četiri godine, što je ujedno i donja starosna granica, dok najstariji član ima 28 godina. 
 
Amel Kapo osnivač je i trener ovog kluba. Prvo je počeo trenirati fudbal, a zatim odbojku za koju kaže da mu je najveća ljubav. Posljednjih devet godina trenira i igra sa našim najuspješnijim paraolimpijcima u klubu sjedeće odbojke SPID iz Sarajeva. Upravo su "zlatni momci" iz kluba inspirisali Amela Kapu da osnuje plivački klub SPID. Njegov cilj je obezbijediti besplatne treninge i stvarati uspješne inkluzivne priče.
 
Članovi ovoga kluba kažu da su u vodi svi jednaki, stoga oni pored odvojenih treninga imaju i zajedničke treninge, i time doprinose inkluziji djece s invaliditetom.
 
"Na osobe s invaliditetom ne gledam drugačije u smislu da su oni možda nesposobni da urade neke stvari. Naprotiv, uz svakodnevno druženje sa takvim osobama, kod nas u klubu, sam shvatio da oni mogu mnogo toga učiniti pa čak i više od ostalih, samo ako im se pruži jednaka prilika. Oni su bili ključni u svemu ovome što danas radim", kaže Kapo.
 
 
Na njegovu ideju su uslijedile različite reakcije. Jedni su govorili da sve to nema smisla, drugi su ga podržavali, dok su treći odbijali bilo kakvu pomoć u stručnom smislu s izgovorima da su “previše emotivni za rad sa takvom populacijom ljudi".
 
"Niko mi nije ni mogao pomoći, jer niko to do sada nije nikada radio u našoj državi", istakao je Kapo. U klubu su djeca sa blagim mentalnim poteškoćama, djeca sa poremećajem iz autističnog spektra, djeca sa Down sindromom, i sa drugim različitim oblicima invaliditeta. Sve trenerske instrukcije slijede na najbolji mogući način, shodno njihovom trenutnom psiho-fizičkom stanju.
 
"Oni su svi pobjednici samom činjenicom da su ušli u vodu i da rade stvari koje rade i druga tipična djeca. Tako da svaki, za nekoga mali korak, za njih je ogroman uspjeh", zadovoljno je istakao Kapo.
 
Neophodna veća finansijska podrška 
 
Plivački klub SPID čini tim od četiri trenera, jednog doktora i jednog fizioterapeuta koji djeci sa poteškoćama u razvoju omogućavaju besplatno plivanje. Treninzi će biti besplatni sve dok se mogu pronaći finansijska sredstva za pokrivanje troškova bazena koji su poprilično veliki.
 
"Obraćao sam se svim općinama i nadležnim institucijama za pomoć, jer želim da to plivanje plaćaju oni koji su izabrani od nas građana, da se brinu za sve nas i za osobe s invaliditetom", rekao je Kapo, objašnjavajući da je dobio mnogo više odbijenica nego pozitivnih odgovora. Zahvaljujući pojedincima i društveno odgovornim kompanijama, kao i pomoći Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, nekako uspijevaju riješiti određene finansijske probleme. 
 
 
Potreba za adaptivnim plivanjem je ogromna i svakim danom je sve više članova koji dolaze ne samo iz Sarajeva, nego i iz drugih gradova u BiH. Samim tim raste mjesečna faktura na bazenu, tako da "ako se nešto dugoročno ne riješi, ja lično ne znam kako ćemo dalje nastaviti sa radom", dodao je Kapo. Neophodna  je veća podrška na nivou cijele države.
 
Takmičenja na višem nivou
 
Prvi i osnovni preduslov za nastupe na višem nivou je proći međunarodnu klasifikaciju gdje svaki plivač-takmičar dobija odgovarajuću klasu.
 
"Troje plivača SPID-a su u julu ove godine svojim uspješnim učešćem na takmičenju u Berlinu ispunili uslove za klasifikaciju", rekao je Kapo.
 
Pored klasifikacije neki od preduslova su i nabavka određenih plivačkih kostima, stvaranje plivačkog saveza, reprezentacije, obaranje određenih plivačkih normi i mnogi drugi.
 
Kao magistar sporta i tjelesnog odgoja Amel Kapo želi uvesti praksu za rad s osobama s poteškoćama u razvoju na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, jer kako kaže sa takvim oblikom prakse se nije susreo ni za pet godina studiranja na ovom fakultetu.
 
 
"Svi pričaju o inkluziji, a niko ništa konkretno ne radi po tom pitanju. Neko od nas treba raditi u školi gdje možda ima takve djece", rekao je Kapo. "Nije me imao ko ni naučiti. Želim to promijeniti i dati priliku osobama sa poteškoćama u razvoju da se takmiče, da dokažu sebi i drugima da su jednako bitna karika u našem društvu i da pokušamo donijeti medalju sa nekog velikog prvenstva pa čak i  sa Paraolimpijskih igara."
 
Iako mlad klub, koji radi u teškim uslovima, plivači i plivačice SPID-a osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima. U septembru ove godine, petoro članova SPID-a je osvojilo čak sedam medalja na Međunarodnim sportskim igrama "Beograd Open 2017’". Nadamo se da će ove medalje biti dovoljno glasne i među onima koji odbijaju finansijsku podršku klubu SPID.
Ostavite komentar