zločin iz mržnje

Napadač se tereti da je 2019. godine u dva navrata prijetio i napadao LGBTI osobe i time počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Slučaj tretiran kao prekršaj a ne kao zločin iz mržnje.

Mladi zainteresovani za temu govora mržnje mogu se prijaviti za učestvovanje na interaktivnoj radionici koja će se održati u Sarajevu.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje javnosti se obratila saopćenjem u kojem osuđuju antisemitske incidente koji su proteklih dana zabilježeni u Tuzli i Sarajevu. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Sprječavati krivična djela počinjena iz mržnje u društvu kao što je BiH je izazovan ali i važan zadatak.

Govor mržnje duboko je ukorijenjen u bh. društvu i medijima, i jedino zajednička borba medijske zajednice, institucija vlasti i šire društvene zajednice može smanjiti njegovu upotrebu u javnoj sferi.

Pripadnici policijskih struktura su ključni oslonac u zaštiti manjinskih grupa, pri čemu je prvi korak u tretiranju kršenja ljudskih prava i zločina iz mržnje prema LGBT populaciji pravilno shvatanje i prepoznavanje tog zločina.

Značajan broj žrtava zločina iz mržnje se nalaze u manjinskim zajednicama i izoliranim grupama poput povratnika, Roma, pripadnika seksualnih manjina ili osoba s invaliditetom koje često nemaju pristup pravnoj pomoći.

Latinica i ćirilica. Dva bh. pisma, zakonski zagarantirana za svakog ko se njima odluči služiti. U teoriji potpuno priznata, pa ipak u praksi mnogo puta osporavana i negirana. Jedan od primjera: uništavanje saobraćajnih znakova na dva pisma.

U jeku kampanje za održavanje referenduma u entitetu RS o 9. januaru, a što je polariziralo BiH po etničkim linijama, u sarajevskom naselju Pofalići dešava se napad na Crkvu Svetog Preobraženja.

Pages