Počinilac napada na dvije pripadnice LGBTI zajednice kažnjen novčano

Slučaj tretiran kao prekršaj a ne kao zločin iz mržnje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Osoba koja je u aprilu ispred sarajevskog tržnog centra SCC fizički napala, zastrašivala i uznemirivala dvije pripadnice LGBTI zajednice, kažnjena je novčanom kaznom od 1.000 KM na osnovu Zakonu o prekršajima protv javnog reda i mira, piše Sarajevski otvoreni centar.
 
Iz SOC-a kažu kako je pohvalna činjenica da su policija i pravosuđe reagovali u brzom roku, te da je počinilac kažnjen, ali naglašavaju da je slučaj tretiran kao prekršaj a ne kao zločin iz mržnje.
 
"Zločin iz mržnje je uveden u Krivični zakon BiH prije nekoliko godina i propisuje kao otežavajuću okolnost ako se neki zločin učini motiviran, između ostalog, i seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetima. Ovo je bila možda dobra prilika da se zločin iz mržnje kao takav prepozna u našem društvu i s te strane je izgubljeno", rekao je Darko Pandurević, koordinator programa i pravnog savjetovanja Sarajevskog otvorenog centra.
 
Napadač je u aprilu ove godine, sa svojim prijateljem izašao iz automobila kada su dvije djevojke stajale ispred tržnog centra i tada udario jednu od njih nakon čega je djevojka pala na tlo. Nakon toga su dvojica muškaraca počeli trčati za drugom djevojkom, koja je uspjela pobjeći. Nepuna dva dana prije ovog napada, ista osoba je prijetila drugim dvjema djevojkama govoreći im da se ne smiju držati za ruke i prijeteći im da će ih napasti nožem. Zatim je zaprijetio i napadom na povorku ponosa rekavši da vrijeđa njegova vjerska uvjerenja. 
 
Odluka o kazni je pravosnažna, bez mogućnosti žalbe napadača. 
 
"Izgubio je pravo na žalbu činjenicom da nije došao na usmenu raspravu. Usmena rasprava, u ovom prekršajnom postupku, je održana bez njegovog prisustva i samim tim je izgubio pravo na žalbu i pošto je prekršajni postupak, odluka je postala konačna i pravosnažna", objasnio je Pandurević.
 
Napadač je kažnjen jedinstvenom kaznom koja objedinjuje dva prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog neovlaštene upotrebe oružja i narušavanja javnog reda i mira. Napadnute djevojke također nemaju pravo na žalbu.
Ostavite komentar