romska zajednica

Svaka škola može poslati do pet radova.

Romi iz zeničkog naselja Banlozi godinama žive s neriješenim stambenim pitanjem - u neadekvatnim, i po zdravlje opasnim uslovima.

Dok je posao u struci bio na čekanju, čistila je dimnjake kao jedina žena u tom poslu u Bosni i Hercegovini. Danas, Dajana Đurić iz Brčkog referentica je za romska pitanja u Pedagoškoj instituciji Brčko distrikta.

Ana Kotur komentariše uvrjedljivu izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o pripadnicima romske nacionalnosti.

Problemi osoba koje dolaze iz marginalizovanih kategorija, kao što je sa mnom slučaj, počinju dosta rano. Moj prvi problem bila je odluka o tome šta želim da studiram.

Živopisni Redžo Seferović koji je u fokus javnosti dospio nakon imenovanja na funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići nije uvijek imao jednostavan život u tom gradu.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Sarajevu će biti organizovan kulturno-umjetnički program na kojem će učestvovati književni stvaraoci iz BiH, Makedonije i Srbije.

Iako su određeni pomaci u zaštiti prava Roma u Bosni i Hercegovini učinjeni tokom proteklih godina, i dalje je mnogo slučajeva diskriminacije kojima je ova populacija svakodnevno izložena.

To je dan kada je bilo najbitnije biti sa porodicom, kada se posjećuju prijatelji i komšije. Ipak, Aliđun se danas proslavlja drugačije – uglavnom radno.

Turska je pokrenula akcijski plan koji bi trebao poboljšati položaj pripadnika romske nacionalnosti u toj zemlji i smanjiti trenutnu diskriminaciju ove populacije.

Pages