Pet manifestacija za promociju romske kulture u Brčkom

S ciljem razbijanja stereotipa o položaju Roma govorit će se, između ostalog, i o položaju mladih Romkinja u Brčkom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Ognjen Plavšić / Facebook KUD Brčansko kolo
Podijeli ovaj članak: 

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Brčansko kolo” najavilo je da će tokom januara i februara ove godine organizovati pet manifestacija s ciljem promovisanja i unapređenja romske kulture i običaja.

Manifestacije će se realizovati u sklopu projekta “Razvoj romske kulture u Brčko distriktu“, a Newipe prenosi da je predsjednik KUD “Brčansko kolo” Hakik Nezirović najavio da će prve aktivnosti u okviru projekta početi 18. januara koncertom romske muzičke grupe “Kal” u brčanskom domu kulture.

Zatim će, kako je najavio Nezirović, 25. januara biti održana književna večer na kojoj će biti predstavljena knjiga “Nina, buba, pašljo sine“ autorice Dragice Panić-Kašanski koja govori o igračkoj i muzičkoj tradicijskoj praksi Roma brčanskog kraja u drugoj polovini prošlog vijeka.

Posljednjeg dana u januaru planirano je predavanje o položaju mladih Romkinja u Brčkom gdje će se kroz diskusiju pokušati razbiti stereotipi o položaju romske populacije i razgovarati o položaju mladih Romkinja danas. Također, najavljeno je da će 7. februara biti održano predavanje na temu socio-ekonomskih i kulturnih prava Roma na kojem će eminentni stručnjaci iz BiH o položaju romske populacije govoriti u Biblioteci Brčko distrikta. Dva dana nakon toga će ovoj ustanovi biti donirane knjige na romskom jeziku u vrijednosti od hiljadu KM.

Romska kultura i tradicija će se, kako je istaknuto, nakon pet godina pauze ponovo naći pred brčanskom publikom koja će imati priliku upoznati običaje i kulturu svojih sugrađana i sugrađanki.

Izvor: Newipe

Ostavite komentar