Od izbacivanja iz kafića do predsjednika Općinskog vijeća

Živopisni Redžo Seferović koji je u fokus javnosti dospio nakon imenovanja na funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići nije uvijek imao jednostavan život u tom gradu.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Naprotiv, u pojedinim situacijama u ovom srednjobosanskom gradiću konobari ga nisu htjeli ni uslužiti jer je Rom. Jedna takva situacija desila se 2011. godine kada je s prijateljima otišao u lokalni kafić da popije kafu. 
 
"Prišao nam je konobar, s rukama na leđima, i rekao: 'Gazda (Demirović Adem, prim.aut.) je rekao da za vas cigane nema više ulaza ni pića ovdje'. Ja sam se iznenadio, jednostavno zanijemio sam. Nisam mogao da vjerujem da se to može desiti meni", opisivao je Seferović svoju priču medijima. 
 
S njegove desne strane sjedili su drugi gosti koji su ga htjeli počastiti, ali i njima je konobar to zabranio. Seferović je pozvao policiju kojoj je za dolazak trebalo 45 minuta iako se centrala Policijske uprave Zavidovići nalazi sedamdesetak metara od kafića. 
 
Bavljenje politikom
 
Na insistiranje Seferovića, policija je uzela izjave od svjedoka u vezi ovog incidenta i čitav slučaj je završio na sudu. Seferovića je zastupalo Udruženje Vaša prava BiH ali uprkos njihovom iskustvu u ovakvim slučajevima, općinski i kantonalni sudovi su odbili njihov tužbeni zahtjev vezan za utvrđivanje diskriminacije, odnosno diskriminirajuće postupanje vlasnika ugostiteljskog objekta „Afrika“. Nakon toga je uložena žalba i Vrhovnom sudu FBiH, a čitavo vrijeme Seferović je bio pod velikim pritiskom pojedinaca iz Zavidovića koji su mu govorili da je bolje da povuče tužbu. 
 
U takvoj situaciji Seferović, zajedno sa još oko 800 Roma, u narednim godinama nastavlja život u tom gradu, trpeći diskriminaciju i bahato ponašanje pojedinaca. Radeći kao vatrogasac, te i u raznim romskim udruženjima, odlučuje okušati svoju sreću i u politici. 
 
Biva izabran na funkciju općinskog vijećnika, a na konstituirajućoj sjednici Vijeća na funkciji predsjedavajućeg postaje predmetom ismijavanja i to ne samo u Zavidovićima, već i u čitavoj BiH. Video snimak na kojemu Seferović nespretno vodi sjednicu i pravi greške u proceduri postao je viralan. Na društvenim mrežama su se vodile žustre diskusije. Pojedinci su poručivali da je Seferović neiskusan ali iskren političar te da, ako mu je ovo najveća greška u politici, onda je vjerovatno najbolji političar u BiH. Drugi su poručivali da je njegov lapsus bio za očekivati kada se "Rom izabere za vijećnika", te da je Seferović osramotio BiH. 
 
Američki san u Zavidovićima
 
Oglasio se i sam Seferović koji je poručio da ga se prozivanja ne dotiču i da će svoju funkciju obnašati na najbolji mogući način. 
 
"Moj dugogodišnji rad u zajednici dobio je podršku većine u Općinskom vijeću Zavidovića. Kolege su mi omogućile da u naredne četiri godine nastavim s pozitivnim aktivnostima u gradu u kojem sam rođen i živim, a dao sam doprinos i u odbrani istog, te se nadam se da ću u njemu ostati tokom svog života. U prvom mahu nakon izbora moram reći da sam bio dosta uzbuđen, imao sam tremu kako i na koji način nastaviti i voditi sjednicu. Radio sam na velikom broju poslova, a trenutno sam vatrogasac, no pozicija predsjedavajućeg Vijeća mi je najveća obaveza i zadatak koji ću pokušati obnašati na najbolji mogući način", poručio je Seferović. 
 
Kao prvi Rom koji je još od 1911. izabran u Općinsko vijeće u Zavidovićima, Seferovićev životni put dokazuje da se Romi, osim što dijele svakodnevne egzistencijalne probleme sa ostalim bh. građanima, moraju boriti i protiv diskriminacije na svakom koraku a i često su mete zločina iz mržnje ili određenih incidenata. Uspjeh Seferovića, uz sve nijanse bavljenja politikom u BiH, treba biti slavljen kao primjer da, čak i u Zavidovićima, jedne godine možete biti izbačeni iz kafića a kroz par godina biti izabrani i na čelnu funkciju Općinskog vijeća. Nije američki san, ali za bh. uslove, i više je od toga. 
 
Tekst je objavljen u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u okviru projekta ''Borba protiv zločina iz mržnje u Bosni i Hercegovini'', koji ova organizacija vodi u saradnji sa OSCE Misijom u BiH, uz finansijsku podršku Stalne Misije Kraljevine Nizozemske pri OSCE Misiji u Beču.
Ostavite komentar