Zapošljavanje Roma u Kaknju

Već duži vremenski period Centar „Romalen“ i „Vodokom“ zajedno rade na upošljavanju Roma u Kaknju. Njihovo zajedničko djelovanje je odličan primjer saradnje romske nevladine organizacije sa državnim preduzećem.
Piše: 
Jasmin Krluč
Podijeli ovaj članak: 
 
Javno preduzeće „Vodokom“ Kakanj, čija je osnovna djelatnost vodosnabdijevanje i čišćenje, dobilo je od Federalnog zavoda za zapošljavanje grant za upošljavanje deset sugrađana i sugrađanki romske nacionalnosti, na godinu dana. Hamza Ramić je jedan od njih. ''Očekujem bolji život, pokušat ću zadržati ovaj posao. Kada počenem dobijati plaću prvo što želim je da položim vozački ispit'', rekao je Ramić.
 
U ovom Preduzeću postoji kontinuitet u zapošljavanju Roma. Jedan dio usposlenika, koji su u redovnom radnom odnosu, upravo čine pripadnici romske zajednice u Kaknju.  
''Djedovi nekih današnjih romskih uposlenika su ovdje zaradili penziju. Praktično mi imamo oko petnaest posto uposlenika romske nacionalnosti u redovnom radnom odnosu“, objašnjava Sead Imamović, direktor 'Vodokoma'. 
 
Vehabović Nihad radi u „Vodokomu“ od 2000. godine na odvozu smeća. ''Imam petero djece i ženu. Najvažnije mi je da mogu svoju djecu nahraniti, da ih mogu obući i priuštiti im neke stvari. Za to se borim u životu“, ističe Vehabović.
 
Centar za podršku Romima – „Romalen“ Kakanj učestvovao je u zapošljavanju deset novih radnika u „Vodokomu“. Sam Centar je u posljednje dvije godine sudjelovao u programu Federalnog zavoda za zapošljavanje.
 
„Mi smo ove i prošle godine aplicirali za četiri radnika. Uspjeli smo dobiti finansijska sredstva za zapošljavanje četiri osobe'', pojasnio je Mujo Fafulić, predsjednik „Romalena''.
 
 
Ostavite komentar