Zenički seniori i seniorke: Kreativnošću protiv izolacije

U toku pandemije starije osobe postale su dvostruko izolovane.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Naš most
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje "Naš most" iz Zenice organizuje umjetničku izložbu kojom će pokazati kako su osobe treće životne dobi provele dva mjeseca obavezne samoizolacije. Izložba "Moj karantin" bit će postavljena u galeriji udruženja između 30. juna i 30. jula a sastojat će se od slika i ručnih radova članova i članica udruženja koje su osobe treće životne dobi.
 
Osim izložbe, iz udruženja poručuju da u junu započinju niz online aktivnosti namijenjenih starijoj populaciji. Kako bi seniori i seniorke bili i dalje motivisani da se bave kreativnim radom u svojim domovima, a istovremeno ostali međusobno povezani, udruženje pokreće virtuelni projekat "Ima neka tajna veza" sa beogradskom organizacijom "Art Aparat". Projekat će biti baziran na kreativnim sesijama slikanja i pjevanja koje će se do kraja godine pripremati online i realizovati putem Vibera.  
 
"Starije osobe u BiH su često društveno isključene i žive usamljene živote. U toku pandemije smo mi stariji postali dvostruko izolovani i nama je izolacija pala možda i najteže. Ali uz umjetnost je bilo lakše prebroditi svaku krizu, pa i ovu", kaže Zdena Šarić, predsjednica udruženja "Naš most". 
 
Online časove slikanja i različitih hobby art tehnika održat će zenički slikari i slikarice Zdena Šarić, Meliha Bičo Družić, Nermin Kozlo i drugi, a muzička pedagoginja i suosnivačica organizacije "Art Aparat" Maja Ćurčić bit će zadužena za časove pjevanja.
 
"Tokom naših radionica radićemo na učenju pesama i formiranju hora, ali naš podjednako važan cilj je da podstaknemo druženje i dobro raspoloženje, koji su u ovom kriznom i neizvesnom trenutku svima nama potrebni više nego inače. Kreiranjem online radionica za ljude treće dobi želimo da radimo na stvaranju materijala koje će stariji ljudi moći da koriste i u budućnosti, kako bi nastavili da rade na sebi i razvijaju veštine, čak i u periodima smanjene mogućnosti kretanja ili izolacije", kaže Maja Ćurčić napominjući da će projekat osnažiti i kulturnu saradnju između Srbije i BiH.   
 
Zabrane kretanja za osobe starije od 65 godina su ukinute, ali rizik od zaraze je tu, te će se kroz projekat podsticati individualni kreativni rad kod kuće i virtuelna druženja, navodi se u saopćenju. 
 
Organizaciju "Art Aparat" je 2015. godine u Beogradu osnovala grupa umjetnika i istraživača u kulturi, koja u svom radu koristi muziku i zvuk kao alat za učenje, psiho-socijalnu podršku i društvenu integraciju. Udruženje "Naš most" Zenica kroz umjetnost i kulturu potpomaže društveno uključivanje starijih osoba, te drugih ranjivih grupa, poput žena, djece i osoba s invaliditetom. Projekat "Ima neka tajna veza" podržao je program Tandem Zapadni Balkan.
Ostavite komentar