Zenički seniori i seniorke: Kreativnošću protiv izolacije

U toku pandemije starije osobe postale su dvostruko izolovane.
Udruženje "Naš most" iz Zenice organizuje umjetničku izložbu kojom će pokazati kako su osobe treće životne dobi provele dva mjeseca obavezne samoizolacije. Izložba "Moj karantin" bit će postavljena u galeriji udruženja između 30. juna i 30. jula a sastojat će se od slika i ručnih radova članova i članica udruženja koje su osobe treće životne dobi.
 
Osim izložbe, iz udruženja poručuju da u junu započinju niz online aktivnosti namijenjenih starijoj populaciji. Kako bi seniori i seniorke bili i dalje motivisani da se bave kreativnim radom u svojim domovima, a istovremeno ostali međusobno povezani, udruženje pokreće virtuelni projekat "Ima neka tajna veza" sa beogradskom organizacijom "Art Aparat". Projekat će biti baziran na kreativnim sesijama slikanja i pjevanja koje će se do kraja godine pripremati online i realizovati putem Vibera.  
 
"Starije osobe u BiH su često društveno isključene i žive usamljene živote. U toku pandemije smo mi stariji postali dvostruko izolovani i nama je izolacija pala možda i najteže. Ali uz umjetnost je bilo lakše prebroditi svaku krizu, pa i ovu", kaže Zdena Šarić, predsjednica udruženja "Naš most". 
 
Online časove slikanja i različitih hobby art tehnika održat će zenički slikari i slikarice Zdena Šarić, Meliha Bičo Družić, Nermin Kozlo i drugi, a muzička pedagoginja i suosnivačica organizacije "Art Aparat" Maja Ćurčić bit će zadužena za časove pjevanja.
 
"Tokom naših radionica radićemo na učenju pesama i formiranju hora, ali naš podjednako važan cilj je da podstaknemo druženje i dobro raspoloženje, koji su u ovom kriznom i neizvesnom trenutku svima nama potrebni više nego inače. Kreiranjem online radionica za ljude treće dobi želimo da radimo na stvaranju materijala koje će stariji ljudi moći da koriste i u budućnosti, kako bi nastavili da rade na sebi i razvijaju veštine, čak i u periodima smanjene mogućnosti kretanja ili izolacije", kaže Maja Ćurčić napominjući da će projekat osnažiti i kulturnu saradnju između Srbije i BiH.   
 
Zabrane kretanja za osobe starije od 65 godina su ukinute, ali rizik od zaraze je tu, te će se kroz projekat podsticati individualni kreativni rad kod kuće i virtuelna druženja, navodi se u saopćenju. 
 
Organizaciju "Art Aparat" je 2015. godine u Beogradu osnovala grupa umjetnika i istraživača u kulturi, koja u svom radu koristi muziku i zvuk kao alat za učenje, psiho-socijalnu podršku i društvenu integraciju. Udruženje "Naš most" Zenica kroz umjetnost i kulturu potpomaže društveno uključivanje starijih osoba, te drugih ranjivih grupa, poput žena, djece i osoba s invaliditetom. Projekat "Ima neka tajna veza" podržao je program Tandem Zapadni Balkan.
Ostavite komentar