Udruženje Naš most: I osobe treće životne dobi mogu biti aktivne i društveno korisne

Grupa penzionera iz Zenice, okupljenih u Udruženju "Naš most", već nekoliko godina pokazuje da i osobe treće životne dobi svoje slobodno vrijeme mogu aktivno i korisno provoditi.
Foto: 
Esmer Dragunić
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Entuzijasti na čelu sa Zdenom Šarić (67), predsjednicom ovog udruženja, 2012. godine osnovali su likovnu sekciju koja postaje sve popularnija u Zenici. Od tek nekoliko članova prije šest godina danas ova sekcija ima više od 40 ljubitelja slobodnog slikarstva koji su, uglavnom, starijeg uzrasta. Svakodnevno se okupljaju u svojoj galeriji, inače jedinoj umjetničkoj galeriji u Zenici.
 
Prostor od 70 kvadratnih metara u Titovoj ulici na broju 22 pun je slika koje su rezultat vrijednog dugogodišnjeg rada članova ove sekcije. Kako kaže Zdena Šarić, do sada su naslikali na stotine slika, te održali desetine zajedničkih ali i samostalnih izložbi, kako u Zenici tako i u drugim gradovima širom BiH.
 
"Ponosni smo na naše rezultate. Pogotovo zbog toga jer smo svih ovih šest godina sami finansirali sve naše aktivnosti, nabavku materijala, uređenje i održavanje prostora galerije. Te 2012. godine spontano smo se okupili u Staroj čaršiji u prostoru od samo 15 kvadratnih metara i osnovali likovnu sekciju. Vrlo brzo taj prostor postao je mali i morali smo tražiti drugo, dugoročnije rješenje. Sada smo ovdje u Titovoj, ali zbog sve većeg interesa za našu sekciju ubrzo ćemo morati tražiti još veće prostorije. To pokazuje da radimo pozitivnu stvar i nešto jedinstveno u ovom gradu", priča Šarić i istovremeno slika hercegovački Počitelj.
 
Galerija – druga kuća
 
Zenička galerija otvorena je svaki dan od 10 ujutro pa do 22 sata navečer, a ulaz je za sve građane slobodan. Besplatno slikanje i učenje slikarskih tehnika moguće je samo za članove udruženja, a jedini uvjet je plaćena godišnja članarina od 20 KM.
 
"Jednom sedmično u galeriji održavamo školu slikanja za koju ima sve više zainteresiranih, a uglavnom su to osobe treće životne dobi. Ko god želi, a da je član udruženja, može ovdje dolaziti i potpuno besplatno slikati bez obzira na starost. Ima nas četvero članova udruženja koji, po dogovoru, dežuramo u galeriji. Međutim, mi smo svi opet svaki dan ovdje jer je ova galerija naša druga kuća", kaže Šarić.
 
Prilikom naše posjete, u galeriji se nalazio i Mirsad Šišić (65), jedan od dežurnih članova udruženja "Naš most". Šišić je član likovne sekcije od njenog osnivanja i jedan je od onih koji većinu svog slobodnog vremena provode u galeriji.
 
"Još davno sam pokušavao tražiti čime ću se to baviti kad odem u penziju. Uvijek sam nastojao da pobjegnem od loše svakodnevnice, od loših događanja, rata i poratnog perioda. Bježao sam od loše stvarnosti. Svojevremeno sam i pisao, ali na kraju sam se ipak opredijelio za slikarstvo jer dok to radim zaboravim na sve probleme. Ovo je moj život", kaže Šišić koji uglavnom slika pejzaže, mrtvu prirodu i nešto malo apstrakcije.
 
Foto: Mirsad Šišić
 
Uz Šišića, jedna od članica sekcije od njenog osnivanje je i Meliha Bićo-Družić (63), koja se slikarstvom aktivno bavi od 2004. godine.
 
"Dok sam u galeriji ne osjetim nikakav teret niti umor. Tek kad dođem kući onda osjetim malo umora. Ovo je opuštajuća atmosfera gdje nema nikakvog stresa niti pritiska. Svi rade i svi su raspoloženi. Vlada jedna pozitivna energija. Ovdje ko dođe, može uživati. Što se mene tiče, slikam ulje na platnu, na svili, na staklu, a izrađujem i unikatne tašne", kaže Bićo-Družić koja se bavi i slikanjem na kišobranima.
 
Dostojanstveno i aktivno starenje
 
Šarić, Šišić, Bićo-Družić i ostali članovi likovne sekcije zeničkog udruženja "Naš most" sasvim sigurno rade jednu od najpozitivnijih priča u Zenici u posljednjih nekoliko godina. Oni pokazuju da i osobe treće životne dobi mogu aktivno učestvovati u socijalizaciji i korisnim društvenim aktivnostima. Ovo tvrdi i Merlina Ramani-Muhović, magistrica psihologije i predsjednica podružnice Društva psihologa FBiH u Zenici. Kako kaže Ramani-Muhović, programi kao što je likovna sekcija zeničkog udruženja pomažu osobama treće životne dobi da (p)ostanu aktivni i odgovorni sudionici svog života, te da kvalitetnim sadržajima koji su im omogućeni budu primjer pozitivnih promjena koje će se odraziti u čitavoj zajednici.
 
Prema riječima naše sagovornice, otvaranjem mogućnosti osobama treće životne dobi za edukativni, zabavni, kreativni, kulturni i zdravstveni preventivni program, odnosno mogućnosti za strukturiranjem slobodnog vremena, značajno se doprinosi zaštiti njihovog tjelesnog i mentalnog zdravlja. Ramani-Muhović ističe da je svaki program koji za cilj ima socijalno uključivanje i integraciju starijih osoba u društvo važan za našu zajednicu.
 
"Dobro osmišljenim i kvalitetno organiziranim programima osigurava se dostojanstveno i aktivno starenje. Od velike važnosti je što duže očuvati psihofizičke sposobnosti i radne aktivnosti starijih osoba i stimulisati ih da uspostavljaju nove odnose koji ih ispunjavaju osjećajima zadovoljstva, odnosno stimulisati njihovo socijalno uključivanje. Da bi se kvalitet života osoba treće životne dobi poboljšao, neophodno je, prije svega, jačati kapacitete organizacija civilnog društva koje se bave starijim osobama, ali i samih starijih kroz raznovrsne aktivnosti, edukacije i radionice", kaže Ramani-Muhović.
 
Planovi za budućnost
 
Da članovi zeničkog udruženja "Naš most" ne misle stati samo na likovnoj sekciji, te da nastoje i dalje unaprijediti položaj starijih osoba u ovom gradu, pokazuju četiri nova projekta koje planiraju realizirati u narednih nekoliko mjeseci.
 
U okviru prvog četveromjesečnog projekta pod nazivom "Kreativni most" bit će organizirane kreativne radionice slikanja i izrade suvenira za žene treće životne dobi iz Zenice. Cilj je stimuliranje njihove kreativnosti, savladavanje novih korisnih vještina koje mogu biti iskorištene za ostvarivanje dodatne zarade, te socijalizacija. Krajem decembra ove godine, tokom novogodišnjih praznika, bit će organizirana aukciona izložba svih nastalih radova. Na taj način bit će dodatno stimulirano uključivanje žena treće životne dobi u javni kulturni život Zenice.
 
Foto: Šarić, Šišić i Bićo-Družić
 
Drugi projekt pod nazivom "Žene pričaju umjetnost" udruženje "Naš most" organizirat će u saradnji s organizacijom za promociju kulture N.O.T.A. iz Sultanata Oman. Projekt će okupiti žene treće životne dobi iz Bosne i Hercegovine i Omana u obrazovni program koji će se istovremeno održavati u obje zemlje. Savladavajući vještine neobičnih slikarskih tehnika i zanata, učesnice programa će međusobno razmjenjivati elemente vlastite kulturne tradicije i običaja. Projekt će biti proveden između novembra 2018. i maja 2019. godine.
 
Treći projekt nosi naziv "Slikanjem peglama ka inkluziji" kojim će, treću godinu zaredom, članovi udruženja "Naš most" učestvovati u projektu udruženja roditelja djece s teškoćama u razvoju „Zvijezda“ Zenica. Djeca i mladi s intelektualnim i fizičkim invaliditetom savladavat će neobičnu tehniku slikanja kućnim peglama i voskom, te uspostaviti sistem podrške njihovim roditeljima. Mladi korisnici projekta na taj način će se socijalizirati i zajedno učestvovati u pripremi i realizaciji tradicionalne novogodišnje aukcijske prodaje njihovih slika naslikanih peglama u okviru Zenica Winter Festa.
 
U okviru četvrtog najavljenog projekta, članovi udruženja "Naš most" organizirat će umjetničke bazare u prostorijama zeničke "Tržnice" u centru grada u prvoj sedmici svakog mjeseca, počevši od 6. oktobra. Kroz saradnju nevladinog i javnog sektora, zeničkoj javnosti bit će približeni kreativni radovi zeničkih kreativaca starije životne dobi koji će doprinijeti oživljavanju prostora zeničke "Tržnice".
Ostavite komentar