Udruženje žena Univerzum: Veliki rad iz male kancelarije

Preko 40 članica udruženja radi na promociji tradicije i kulture, i ukazuje na važnost povezivanja žena.
Udruženje žena "Univerzum" iz Mostara osnovano je u decembru 2014. godine s ciljem afirmisanja i osnaživanja žena kroz kulturu i tradiciju. Svojim druženjima i aktivnostima žele ukazati na bitnost uloge žene u društvu.
 
Rad udruženja je počeo sa deset članica, a kroz skoro pet godina postojanja broj se konstantno povećavao. U udruženju su 43 aktivne članice, a taj broj bi bio veći kada bi imale adekvatan prostor za rad. Veliki prostor koji im je dodijeljen od Grada Mostara nije u funkciji i za njegovo ponovno osposobljavanje su im potrebna finansijska sredstva, koja trenutno nemaju. 
 
"Nedostatak prostora za rad nas hendikepira. Stalno susrećem žene različite životne dobi koje čekaju u redu. Nije problem evidencije, ali ako nemamo adekvatan prostor za rad onda je to samo broj koji stoji na papiru i koji je neiskoristiv", kaže Zejna Šanjević Kussmaul, predsjednica Udruženja žena "Univerzum".
 
Da bi se dodijeljeni prostor osposobio prioritet je sanacija krova za koju već godinu pokušavaju pronaći sredstva. Obnovljeni prostor bi im omogućio bolji i kvalitetniji rad kroz realizaciju već postojećih ideja.
 
"Imamo puno ideja - od kluba ljubitelja knjige, do kluba dobre klope gdje bi žene svakodnevno kuhale neki meni i ponudile ga po simboličnoj cijeni, ali bi se znalo da postoje", dodala je Šanjević Kussmaul.
 
Uz klubove ljubitelja knjige i dobre hrane, žene bi imale prostor za pletenje, slikanje i druge kreativne radionice. Uprkos problemu prostora, članice pronalaze načine za rad i sarađuju sa domaćim i međunarodnim organizacijama.
 
Aktivnosti članica
 
U suradnji sa Društvom "Osmijeh" iz Gračanice, a kroz Inicijativu za socijalno uključivanje starijih osoba, udruženje je neovisno o spolu, radilo na socijalizaciji starijih osoba gdje su pored ostalih aktivnosti za njih organizovani i skupovi na javnim mjestima. Predsjednica udruženja kaže da su takvi skupovi važni zbog njihove vidljivosti u društvu, jer su najčešće neprimjetni zbog pretpostavke da se većina njih sastaje u privatnim kućama ili stanovima. U sklopu inicijative je u junu ove godine provedena završna aktivnost projekta "Dobar recept za dugoročno starenje" gdje je udruženje organizovalo susret osoba koje su doprinijele realizaciji projekta u Jablanici, Konjicu, Mostaru i Stocu. Oko 70 žena je prepoznalo potrebu za nastavkom druženja i želi da se taj projekat prema planovima nastavi i naredne godine.
 
 
Članice udruženja su i ove godine svoje rukotvorine tradicionalno predstavile na međunarodnom sajmu "Dani trešnje". Organizovale su promocije knjiga među kojima je i knjiga jedne od članica udruženja i književnice, Enise Bukvić "Ja, mi druge – žene nosioci promjena u BiH, Istri, i Italiji".
 
Udruženje organizuje predavanja i radionice s uspješnim ženama koje djeluju u BiH, ali i u inostranstvu. U budućnosti žele osposobiti prostor za rad, nastaviti dosadašnju saradnju i realizovati nove projekte i ideje. 
Ostavite komentar