UDAS: U Velikoj Kladuši otvorena izložba likovnih radova osoba sa i bez invaliditeta

Organizacija amputiraca UDAS otvorila je u utorak u Velikoj Kladuši izložbu likovnih umjetnika i umjetnica sa i bez invaliditeta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UDAS
Podijeli ovaj članak: 
Radovi dvadeset umjetnika i umjetnica iz BiH koji su nastali tokom likovne kolonije "Govorimo o sposobnostima" predstavljeni su na izložbi u Velikoj Kladuši. Izložba je aktivnost Organizacije amputiraca UDAS koja, između ostalog, radi i na promociji umjetnosti i umjetničkih potencijala osoba sa i bez invaliditeta.
 
"Izložba je za cilj imala promociju prava i kreativne potencijale preživjelih od mina i osoba sa invaliditetom i da podignu svijest javnosti o specifičnim pitanjima uticaja mina i invalidnosti", rekao je jedan od umjetnika čiji su radovi predstavljeni na izložbi, Fikret Abdić - Todo.
 
 
Jedan od ciljeva izložbe je i ukazivanje na diskriminaciju osoba stradalih od mina u njihovim osnovnim ljudskim pravima kako bi imali što kvalitetniji život. 
 
"Poenta svega ovoga je sigurna BiH bez mina i uključivanje stradalih od mina u sve normalne tokove življenja u BiH", dodao je umjetnik Todo.
 
Postavka se nalazi u holu općinske vijećnice u Velikoj Kladuši, a u narednim danima očekuju se i organizovane posjete učenika i učenica osnovnih i srednjih škola sa područja Velike Kladuše.
 
Likovna kolonija je organizovana u okviru projekta "Integrisana socio – ekonomska podrška žrtvama mina u BiH", koji finansira Evropska Unija, a provodi World Vision u partnerstvu s Organizacijom amputiraca UDAS. Od 2007. godine u Banjaluci postoji i Umjetnička galerija UDAS kao prostor za umjetničke aktivnosti osoba sa i bez invaliditeta.
Ostavite komentar