Skoplje - Početak projekta „Invaliditet: Pitanje percepcije“ ozvaničen plesnim performansom LEMIA

U sklopu događaja "Dani medija EU i Zapadnog Balkana u Skoplju", plesači Mia i Leon izveli su plesni performans "LEMIA: Carousel of Perceptions".
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Boro Kontić
Podijeli ovaj članak: 
Mia i Leon izveli su svoju kratku tačku pred medijskim profesionalcima, stručnjacima i kreatorima politika iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, u sklopu projekta "Invaliditet: Pitanje percepcije" kojeg provodi Institut za medijsku raznolikost iz Londona, navodi se na zvaničnoj stranici ove organizacije.
 
"Kroz ples ili kroz novinarstvo, možemo i moramo učiniti nešto kako bismo osobe s invaliditetom uključili u medije. MDI zajedno sa partnerima radi ovdje u Makedoniji na preispitivanju percepcija – i naših i tuđih", izjavila je Milica Pešić, izvršna direktorica Medijskog instituta za raznolikost. Performans "LEMIA: Carousel of Perceptions" kratki je plesni uradak koji predstavlja dio programa Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta.
 
"Izabrali smo [peformans] LEMIA kako bi nam pomogao da započnemo naš program Invaliditet: Pitanje percepcije jer oni kroz ples oslikavaju ono što mi radimo kroz novinarstvo i građanski aktivizam. I jedni i drugi propitujemo percepcije. I jedni i drugi vjerujemo da kao ljudi svi imamo neograničene mogućnosti da se izrazimo i da ono što drugi mogu doživjeti kao ograničenja preobrazimo u naše prednosti, u kreativna djelovanja, dobru svrhu, utjecajno djelo novinarstva koje može promijeniti svijet. Sloboda da se izrazimo kao umjetnici ili novinari nije samo naše osnovno ljudsko pravo; to je ono što nas čini boljim i bogatijim ljudskim bićima", poručila je Milica Pešić.
 
"Invaliditet: Pitanje percepcije" je program koji odražava neke od ključnih evropskih vrijednosti: inkluzija, sloboda izražavanja, angažovano civilno društvo. Cilj projekta je jačanje vidljivosti osoba s invaliditetom u makedonskim medijima. Oslabljena uloga medija kao zaštitnika javnog interesa u Makedoniji, s jedne strane, i nepovoljna atmosfera u kojoj organizacije civilnog društva rade, s druge strane, vode do sužavanja medijskog prostora za potrebe obespravljenih grupa i, posljedično, i do izostanka prepoznavanja postojeće diskriminacije. Nevidljivnost osoba s invaliditetom u medijima sprečava njihovo stvarno učešće u javnom životu i puno uživanje ljudskih prava i društvene inkluzije.
 
Partneri Medijskog instituta za raznolikost na projektu su Makedonski institut za medije i Nacionalno vijeće za organizacije osoba s invaliditetom Makedonije.
Ostavite komentar