Protesti protiv femicida: "Žene više neće šutjeti!"

Femicid se mora tretirati kao krivično djelo i treba biti pravno definisan poručeno sa protesta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Stotine građanki i građana, pod motom “Nikad više!”,izašlo je danas širom Bosne i Hercegovine (BiH) na proteste kojima su tražili da se femicid tretira kao krivično djelo, da se pravno definiše, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi.

U Sarajevu se građanke i građani okupili na Trgu Alije Izetbegovića na kojem je pročitano pismo u kojem se među zahtjevima navodi i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, te dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

“Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija - već ubistvo. Nije nesretan slučaj - već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu”, navodi se u pismu koje je u centru Sarajeva zajednički pročitalo više od 50 žena.

Nakon toga je protest nastavljen šetnjom do Vječne vatre, a uz parole "Ubice u zatvore!" i "Pravda!" na nekoliko minuta je zaustavljen saobraćaj u glavnoj sarajevskoj saobraćajnici.

Protesti koji su održani u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova potaknuti su nedavim ubistvom u Bihaću. Prije tri dana tridesetdevetogodišnji muškarac ubio je svoju ženu nakon čega je pobjegao. Njegovo tijelo pronašao je dva dana kasnije slučajni prolaznik, a sumnja se da je riječ o samoubistvu. 

Više od jedne trećine pokušaja i izvršenog femicida desilo se u stanu, kući ili dvorištu žrtve čime se potvrđuje da je za ženu koja trpi nasilje najopasnije mjesto upravo njen dom. U 20 posto slučajeva, krivično djelo dogodilo se na radnom mjestu žrtve što pokazuje veliku drskost i bezobzirnost počinilaca, navodi se u novoj Analizi prakse sudova u procesuiranju femicida i pokušaja femicida u Bosni i Hercegovini od 2017. do 2021. godine.

Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena. Organizatorke protesta navode da se “ne zna koliko njih je izgubilo život život u tišini”.

“Tu smo da kažemo - mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu.  Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red”, poručeno je sa protesta.

Okupljene građanke poručile su da neće više šutjeti i da niko ne može i ne smije oduzeti ili uniziti njihove živote.

“Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju - dobre ste samo ako ste mrtve. A mi kažemo - nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini”, poručeno je sa protesta u Sarajevu.

Femicid je zločin iz mržnje nad osobama ženskog spola motivisan spolom žrtve i osjećajem nadmoći, nije pravno definisan u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Počinioci ubistava se procesuiraju prema odredbama krivičnog zakonodavstva kojima su regulisane različite vrste ubistava.

Ostavite komentar