Predstavljen sadržaj za razvoj govora i jezika kod djece s Down sindromom

Kreirani video sadržaji namijenjeni su svima kojima su potrebne informacije o tome kako unaprijediti govorne vještine u različitim fazama djetetovog razvoja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
screenshot YouTube/Udruženje Život sa Down sindromom
Podijeli ovaj članak: 

Udruženje Život sa Down sindromom predstavilo je u ponedjeljak u Sarajevu “Sadržaj za podučavanje u funkciji razvoja govora i jezika kod djece s Down sindromom u video formatu”. Cilj je pružiti doprinos u razvoju govora i govornih vještina kod djece i mladih sa Down sindromom.

“Riječ je o pet videa u kojima se na veoma pristupačan i svima razumljiv i praktičan način objašnjava kako se logopedski alati mogu uključiti u nastavu, u igru, u svakodnevne porodične aktivnosti”, objasnili su iz Udruženja Život sa Down sindromom.

Kao jednu od karakteristika Down sindroma, iz Udruženja navode, kašnjenje u razvoju govornih vještina, zbog čega se često dešava da djeca kasnije progovore, ne izgovaraju riječi razgovijetno, upotrebljavaju manji broj riječi, mucaju i slično.

“Pri tome, djeca s Down sindromom uglavnom veoma rado komuniciraju i tu njihovu želju za komuniciranjem je potrebno poticati i voditi na pravi način. Veoma je važno dijete uključiti u logopedske tretmane što je moguće ranije, još u dojenačkoj dobi, i nastaviti s redovnim posjetama logopedu kroz cijelo djetinjstvo, školovanje i logopeda je potrebno što ranije uključiti, i što prije početi sa logopedskim tretmanima”, poručuju iz Udruženja.

Iz Udruženja Život sa Down sindromom napominju da video sadržaji ne mogu zamijeniti redovne logopedske tretmane, kao i da su kreirana videa samo dodatak i način jačanja znanja roditelja, odgajatelja, nastavnika i članova mobilnih timova, kao i svih ostalih stručnjaka koji rade s djecom s Down sindromom.

Autorica video sadržaja sa smjernicama za podučavanje razvoja govora i jezika je Jasmina Merdžanović-Imović, a sve videe možete pogledati ovdje.

Video sadržaji su nastali u sklopu projekta podržanog od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Ostavite komentar