Senzorna soba za djecu sa poteškoćama u razvoju otvorena u Zavidovićima

Tretman u senzornoj sobi je besplatan i trajaće 45 minuta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Udruženje Mala Sirena
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju "Mala sirena" iz Zavidovića je krajem decembra prošle godine otvorilo senzornu sobu čija oprema potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa za osobe sa teškoćama senzorne integracije.
 
"U senzornoj sobi će se uglavnom raditi individualno pošto je to posebna oprema koja je namijenjena individualnim potrebama i poteškoćama", kaže Adisa Mahovac, predsjednica Udruženja "Mala sirena".
 
Sa djecom će, kako kaže Mahovac, raditi logopedica koja je prošla edukaciju za rad u senzornoj sobi, a u narednim mjesecima će se za ovaj rad edukovati i ostali članovi stručnog osoblja udruženja koje čine defektolozi, logopedi, edukatori, psiholozi i socijalni pedagozi. 
 
Tretman u senzornoj sobi je besplatan i trajaće 45 minuta, a sve potrebne usluge koje udruženje nudi je moguće dobiti svakim danom osim nedjelje.
 
"Ogromna je potreba za pružanjem stručne pomoći, prije svega što u Zavidovićima nigdje ne postoji zaposleni defektolog i logoped tako da smo mi jedino mjesto u gradu i užoj okolini gdje mogu dobiti stručnu pomoć", kaže Mahovac.
 
"Mala sirena" radi prema EDUS-ovom programu, a pored novootvorene senzorne sobe, besplatno nudi logopodeske i defektološke tretmane, podršku asistenata u nastavi za sve osnovne škole na području Zavidovića, inkluzivni vrtić, radionice za djecu i omladinu, kućne posjete za one kojima je to potrebno, neurofeedback terapiju, pravne i medicinske usluge.
 
Senzorna soba je otvorena uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i USAID-ovog Programa podrške marginalizovanim grupama.
Ostavite komentar