PitchWise: Osamnaest godina festivala ženske umjetnosti i aktivizma

Ovogodišnja tema festivala je: “Odlučne cure ruše patrijarhat – Mi to radimo već 18 godina”.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Osamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini (BiH) održat će se u Historijskom muzeju u Sarajevu od 7. do 10. septembra, a ovogodišnja tema festivala je: “Odlučne cure ruše patrijarhat – Mi to radimo već 18 godina”.

Tokom osamnaestogodišnjeg organizovanja festivala, feminističko aktivistička organizacija Fondacija CURE kreirala je prostor za povezivanje i umrežavanje feminističkog rada i kulture. Festival okuplja umjetnike i umjetnice i aktiviste i aktivistice različitih generacija iz BiH i svijeta, a iz Fondacije CURE navode da je tokom 18 godina u realiazaciji festivala učestvovalo preko pet hiljada društveno anagažovanih umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki, feministkinja i braniteljki ženskih prava.

Specifičnost ovogodišnjeg festivala je u proslavi punoljetstva i to u Historijskom muzeju gdje je prije 18 godina PitchWise bio inicijativa aktivistkinja Fondacije CURE koje su imale želju da predstave angažovanu, alternativnu i feminističku umjetnost –  jedinstven umjetnički koncept u Sarajevu.

“Kao što svi/e znamo, punoljetstvo je simbol prelaska iz djetinjstva u doba odraslih. Kada se dogodi da jedan festival koji promoviše feminističke i aktivističke vrijednosti proslavi svoje punoljetstvo, to postaje pravi razlog za slavlje!”, poručili su iz Fondacije CURE.

Punoljetstvo festivala biće obilježeno i kroz ovogodišnju temu PitchWise-a: “Odlučne cure ruše patrijarhat – Mi to radimo već 18 godina”, a iz Fondacije CURE najavljuju da će, sa statusom punoljetnosti, PitchWise još više rasti i razvijati se, i jedinstveno pričati priče otpora patrijarhatu.

Osnovni cilj PitchWise-a kao ideje i zajednice osoba koje rade na uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova, činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam.

Program osamnaestog PitchWise-a obuhvatiće brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, koncerte, promocije knjiga i diskusije s ciljem prenošenja drugačijih priča, priča o izgradnji mira, toleranciji, poštovanju, humanosti i priča o tome šta su mirotvorke iz ove regije preživjele, doživjele i kako su pružale otpor i rekle “NE” ratu i svim opresivnim politikama.

Više informacija o festivalu biće dostupno na web stranici Fondacije CURE i drušvenoj mreži Facebook.

Ostavite komentar