Odlični rezultati sa puškama starim 25 godina

Članice i članovi Streljačkog invalidskog kluba iz Tuzle godinama u ovaj bh. grad redovno donose brojne nagrade i priznanja. Sve to čine s opremom starom oko 25 godina, s kojom im je prodor na međunarodnu scenu ograničen.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Klub je formiran 2010. godine i od tada je u njemu treniralo približno 40 osoba s invaliditetom. Danas klub broji 25 članova koji se aktivno bave streljaštvom.
 
Trener Mirsad Hasić završio je Višu trenersku školu u Sarajevu, nakon čega je svoje znanje želio podijeliti u lokalnoj zajednici. Smatra da je njegov klub danas u samom vrhu kada je riječ o bh. sportu osoba s invaliditetom.
 
"Ako govorimo o priznanjima, na prvom mjestu su reprezentacije sjedeće odbojke, zatim košarke u kolicima, a onda dolazimo mi", kaže Hasić, koji nam objašnjava kako su žene posebno zainteresovane za trening, ali i ostvaruju najbolje rezultate. 
 
Među njima se ističe Kadira Nukić, koja je nekoliko puta bila izabrana za najuspješniju sportiskinju s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu i BiH. Nukić je ujedno i predsjednica kluba, te ističe da je veoma teško ostvariti rezultate s opremom koju trenutno koriste.
 
"Puške koje imamo su od prije rata, stare su oko 25 godina i uopće nisu adekvatne. Zbog propisa koji postoje, s njima ne možemo pristupiti međunarodnim takmičenja, jer su nam potrebni noviji modeli."
 
 
Koristeći pušku koja je proizvedena 1999. godine, trener Hasić uspio je prisustvovati na nekoliko međunarodnih turnira u Australiji, Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Turskoj i Grčkoj, a kao bh. reprezentativac donio je našoj zemlji i prvo zlato iz streljaštva (vazdušna puška) iz Slovačke. Ipak, članovi su većinom ograničeni na takmičenja unutar BiH.
 
"Bez adekvatne opreme ne možemo ući na međunarodnu scenu. Jedna puška najnovijeg modela košta oko 5 do 6 hiljada eura, a za nas su to velika sredstva. Nama ne trebaju pare, nama treba oprema i prijevoz, jer se od takmičenja do takmičenja vozimo svojim automobilima”, ističe Hasić.
 
Klub je nedavno uputio apel javnosti putem svoje Facebook stranice u nadi da će prikupiti novčana sredstva i kupiti potrebnu opremu jer, kako ističu, jedino na taj način mogu se nadati ozbiljnijim rezultatima i velikim takmičenjima.
Ostavite komentar