Mostarski ljetni omladinski program jačanja mladih lidera nastavlja s uspješnim radom

Oko 70 mladih iz Mostara se ove godine okupilo na trosedmičnom Mostarskom ljetnom omladinskom programu s ciljem zajedničkog učenja i djelovanja.
Foto: 
Imrana Kapetanović
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Foto galerija: 
Mostarski ljetni omladinski program (Mostar Summer Youth Programme - MSYP) se održava već petu godinu, a ovaj put u saradnji sa Populacijskim fondom UN-a (UNFPA) i Međunarodnom organizacijom za migracije, UN Agencijom za migracije. Ovaj trosedmični program mladima pruža priliku da uče o predmetima i temama koji nisu ponuđeni u formalnom obrazovanju, odnosno u školama koje pohađaju. Pored toga program im nudi usavršavanje engleskog jezika i upoznavanje predavača koji dolaze iz različitih dijelova svijeta. Svojom jedinstvenošću, program okuplja mlade različitih nacionalnosti i daje im priliku za zajedničko učenje i druženje, kroz koje rade na smanjenju stigmatizacije i diskriminacije.
 
"Niko nije mogao ni pretpostaviti da će projekat koji je prije pet godina počeo sa tri studenta postati veoma značajan za Mostar, i da će u konačnici uspjeti povezati mlade iz svakog dijela Mostara", kaže Dario Lončarević, jedan od koordinatora programa.
 
Tokom tri sedmice, koliko traje program, mladi prolaze radionice obuhvaćene mnogobrojnim temama gdje stiču znanja koja ne mogu dobiti u formalnom obrazovanju i svakodnevnom životu. 
 
"Imamo dane koji su povezani sa političkim aktivnostima, sa umjetnošću, sa socijalnim aktivizmom i poslije druge i treće sedmice imamo poseban razvoj za svaki od predmeta na bazi posebnih interesa vezanih za arhitekturu, urbanizam, feminizam, položaj žena u društvu i sl.. Svaki učesnik dođe sa željom da postane bolja osoba i da na neki način ojača i spozna neke nove vještine i vrijednosti", dodaje Dario.
 
Populacijski fond UN-a i Međunarodna organizacija za migracije, UN Agencija za migracije, se kroz različite projekte fokusiraju i na podršku mladim liderima koji se opiru različitim negativnim uticajima u društvu, i rade na smanjenju stigmatizacije i diskriminacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu. 
 
"Smatramo da svi zajedno snosimo odgovornost za stvaranjem inkluzivnog, tolerantnog društva koje ne osuđuje, već podržava, i koje transformiše nasljeđene traume prošlosti", kaže Samid Šarenkapić (UNFPA) i dodaje: "Istinski vjerujemo da mladi imaju snage, kapaciteta i inovativnosti da pomognu društvu da pruže priliku preživjelima da nastave sa svojim životima oslobođeni traume, stigmatizacije i diskriminacije".
 
IOM nastoji da kroz rad u lokalnim zajednicama omogući mladim ljudima da sopstvenim zalaganjima imaju priliku direktno mijenjati stvari u društvu, odnosno u lokalnim zajednicama. Usavršavanjem i jačanjem ličnih vještina, mladi jačaju vezu sa predstavnicima njihovih lokalnih zajednica.
 
"Mladi treba da budu kreatori ideja koje su zaista neophodne i osnaženi da svoje ideje iniciraju i realiziraju u suradnji sa svojom lokalnom zajednicom, i to je nešto čemu smo mi kao IOM posvetili dosta pažnje u proteklom periodu i nastavljamo podršku širom BiH",  istakla je Kristina Šešlija, IOM grant menadžerica.
 
Dinamičan i interaktivan rad
 
Sva predavanja na MSYP-u su interaktivna, i učesnici imaju slobodu da izraze svoja mišljenja i znanja koja pokazuju kroz zajedničke projekte i performanse. Da je ovakva vrsta obrazovanja učinkovitija u odnosu na formalni obrazovni sistem sa kojima se susreću mladi iz Mostara pokazuju i njihove reakcije.
 
Petnaestogodišnji Luka Marić kaže da je oduševljen mogućnostima koje nudi MSYP: "Puno je drugačije učiti u ovakvim grupama. Neke stvari se na lakši i zabavniji način brže i bolje nauče nego što je to bio slučaj u školi", kaže Luka, koji prvi put učestvuje u MSYP-u.
 
Teme kojima se pridaje pažnja na projektu se povezuju sa svakodnevnim problemima sa kojima se društvo susreće, a MSYP ohrabruje mlade i motivira ih za dalje učenje i djelovanje u društvu.
 
"O nekim bitnim problemima smo u školi razgovarali površno, a ovdje smo dobili priliku da razmišljamo dublje i naglas. Mislim da će me MSYP približiti drugim ljudima i navesti na otvorenija razmišljanja koja će mi koristiti za djelovanje na različitim planovima", kaže Džejna Hurto, osamnaestogodišnja gimnazijalka iz Mostara.
 
Oko 70 mladih iz svih dijelova Mostara imalo je priliku posjetiti Sarajevo, većina prvi put, gdje su o stigmatizaciji i diskriminaciji razgovarali sa predstavnicima UNFPA i IOM-a. Njihov dolazak u Sarajevo obuhvatio je i obilazak grada uključujući posjetu znamenitostima poput Vijećnice i Muzeja ratnog djetinstva.
 
UNFPA i IOM su podržali ovu posjetu Sarajevu, prepoznavši značaj ovog programa usmjerenog na građenje zajednice i pružanje mogućnostima mladim ljudima kako bi oni postali lideri sutrašnjice i pokretači pozitivnih društvenih promjena.
Ostavite komentar