Mladi iz Srebrenice i Bratunca o govoru mržnje

Mladi iz Srebrenice i Bratunca, 9. i 10. jula organizuju izložbu grafita kojom žele otvoriti diskusiju sa svojim sugrađanima na temu govora mržnje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Omladinska organizacija Odisej iz Bratunca od početka aprila realizuje projekat "Mladi protiv govora mržnje" kako bi mladim ljudima iz regije Birač pružili priliku da razgovaraju o govoru mržnje u njihovom okruženju. Jedna od aktivnosti u sklopu projekta je i izložba grafita, koja će ovog vikenda biti postavljena u Bratuncu i Srebrenici.
 
Nakon predstavljanja izložbe sa fotografijama grafita, čiji su autori mladi aktivisti, posjetioci će moći učestvovati u okruglom stolu na kojem će se diskutovati o govoru mržnje, o tome šta ga uzrokuje i o načinima da se odgovori na njega.
 
"Glavni cilj projekta je povezivanje mladih iz ove i lokalnih opština, da skupa uče i identifikuju grafite koji odašilju mržnju i emituju netrpeljivost. Na izložbama će biti predstavljeni grafiti koje su mladi aktivisti fotografisali tokom prethodna četiri mjeseca i tokom izložbi ćemo organizovati i okrugle stolove s moderatorima, koji će s učesnicima diskutovati na ovu temu", kaže Čedomir Glavaš, predsjednik organizacije Odisej.
 
Glavaš dodaje da će se kroz diskusiju nastojati dati odgovor na pitanje kako utjecati na govor mržnje i preventivno reagovati na ovu pojavu.
 
"Govor mržnje je svuda oko nas. Očekujem njegov rast s obzirom na to da se približavaju izbori, ali i godišnjica genocida u Srebrenici", objašnjava Glavaš i dodaje da se govor mržnje većinom odnosi na međunacionalne odnose i podjele i da je povećano prisutan tokom održavanja sportskih manifestacija.
 
Prva izložba i diskusija bit će organizovane u subotu, 9. jula, u prostorijama Udruženja žena "Priroda" u Bratuncu, a dan poslije, 10. jula, ista aktivnost održat će se u prostorijama Savjeta mladih Srebrenice.
Ostavite komentar