Turska: Akcioni plan za poboljšanje položaja Roma

Turska je pokrenula akcijski plan koji bi trebao poboljšati položaj pripadnika romske nacionalnosti u toj zemlji i smanjiti trenutnu diskriminaciju ove populacije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Wikipedia
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Plan se sastoji od mjera koje se tiču edukacije, zaposlenja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i socijalnih službi – kako bi se poboljšali životni uslovi Roma u Turskoj.
 
Dokumenti "Strategijski dokument za romske građane” i "Prva faza akcionog plana" objavljeni su kao dio napora Ministarstva porodice i socijalne politike Turske da eliminiše probleme s kojima se suočavaju Romi, koji žive u najnepovoljnijim i osiromašenim četvrtima, piše Hürriyet Daily News.
 
Obrazovanje se izdvaja kao glavna oblast koja bi trebala osigurati ravnopravnost, a istaknuta je uloga diskriminacije i ekonomskih poteškoća u sprečavanju romske djece da pohađaju školu.
 
"Kao zaključak, neka romska djeca nisu u mogućnosti da nastave svoje obrazovanje, jer njihove porodice ne mogu snositi troškove školovanja ili moraju raditi kako bi obezbijedili financijsku podršku za svoje porodice, dok druga djeca koja nastave školovanje, ne uspiju, jer se suočavaju sa socijalnom isključenošću", navodi se u akcionom dokumentu.
 
Plan, također, naglašava nejednake uslove s kojima se romski građani suočavaju na radnom tržištu jer "većina romskih građana radi nepouzdane poslove, koji zahtijevaju niske kvalifikacije i imaju nizak status". Ovakva situacija obrazložena je činjenicom da je većina Roma u Turskoj loše obrazovana i ima slab pristup stručnim edukacijama.
 
Kako bi riješili ove probleme, plan predviđa stručne treninge koji će biti organizovani nakon saradnje poslodavaca i organizacija civilnog društva. Pored toga, turski zvaničnici najavili su izgradnju kuća prikladnih za potrebe i socijalni život romskih građana, kao i mnoge druge mjere kojima će se nastojati poboljšati trenutno nepovoljan položaj ove nacionalne manjine u Turskoj.
Ostavite komentar